Fanatieke vrijwilligers: Suzanne Konijnenberg

Maandag 31 januari 2022

Door Dione Lam

Eigen foto

Maar 26,5% van de Apeldoorners doet aan vrijwilligerswerk, dat is dus helemaal niet veel. Hoewel er niet enorm veel mensen vrijwilligerswerk doen, zijn er wel veel verschillende plekken in Apeldoorn te vinden. Vrijwilligers werken overal, op heel veel verschillende plekken, oud maar ook jong. Maar waarom doen ze dit? Waarom hebben zij gekozen om vrijwilliger te worden? Hoe lang doen ze dit al, hoe lang gaan ze nog door? Ik spreek iedere week met een andere vrijwilliger om iets meer te weten te komen over hun wereld in de vrijwilligers-business. Deze week spreek ik met Suzanne Konijnenberg, vrijwilliger bij Stichting Dierenvoedselbank Apeldoorn.

Hoe ben je bij de organisatie gekomen?

Suzanne heeft enorm veel plezier in haar werk als vrijwilligster bij de stichting. “Sinds twee jaar zit ik nu bij de Dierenvoedselbank en oh, wat heb ik het hier naar mijn zin zeg! Naast de stichting heb ik ook een eigen hondenuitlaatservice. Via mijn uitlaatservice ben ik in contact gekomen met Heidi, ook vrijwilligster van de Dierenvoedselbank. Samen met Heidi heb ik twee honden herplaatst. Zij vertelde mij over de stichting en dat leek mij zo leuk dat ik daar ook onderdeel van wilde worden! Dankzij mijn hondenuitlaatservice heb ik dit dus te danken!”

 

“Je rolt er eigenlijk gewoon in!”

 

Waarom heb je de keuze gemaakt om vrijwilligerswerk te gaan doen?

“Ik miste het begrip collega’s. Ik heb ze wel, maar zie ze amper aangezien ik veel alleen werk. Ik heb ook een tijdje bij volleybal vrijwilligerswerk gedaan, maar ben daar uiteindelijk mee gestopt. Ik was gewoon opzoek naar iets dat mij met dieren verbindt. De stichting hielp daarbij. Door dat gesprek met Heidi was het gelijk raak. Het is niet hetgeen wat mij elke dag bezighoudt, dus dat was ook wel echt super fijn.”

 

“Ik wil dat de dieren het goed hebben, want dan hebben de mensen het vaak ook goed.”

 

“Ik zit in het bestuur met nog 2 anderen. Dit werkt echt fantastisch. Ik vind het zo leuk om te doen! We zijn met een team van 15 vrijwilligers, maar alsnog komen we soms te kort. Je kan niet genoeg vrijwilligers hebben. Vooral ook omdat wij elke keer moeten reizen om de donaties op te halen. Eén keer in de maand hebben we een uitgifte. De uitgifte duurt 2 uur en alle spullen zoals manden, riemen en bakken, die wij ook gedoneerd krijgen, zetten we dan buiten neer. Als dit dan te lang blijft staan geven we dat door aan de stichting Hondenzorg en Welzijn in Spanje. We zorgen dat niks weggegooid wordt.”

 

“Veel mensen denken ook aan ons! Dan krijgen we weer te horen, heb je een zak zaagsel nodig? Ja tuurlijk vinden we dat fijn. Alles wordt gewaardeerd.”

 

Hoe is de sfeer in het team? En met de mensen?

“Ons team is zo leuk! Ik heb wel contact met mijn collega’s, maar niet dagelijks. Ik ben zzp’er met mijn uitlaatservice. Door de collega’s hier wordt het werk gewoon steeds leuker. Het is zo’n stimulering en daarom ben ik ook hier gaan werken. Gewoon samenwerken met mensen vind ik ook heerlijk om te doen, dat stukje sociale weer meepakken. Dat vind ik zo heerlijk! Ik zou dit ook voor geen goud willen missen.”

 

“We hebben zo een ontzettend leuk team staan. Dat vind ik toch echt goud, echt goud waard.”

 

De toekomst als vrijwilliger voor jou, hoe ziet dat eruit?

“Ik werk hier nu twee jaar. Er zit totaal geen eindtijd aan mijn werk hier. Zolang ik het leuk vind, de energie krijg en de uitdaging heb, blijf ik dit gewoon echt met alle liefde en plezier doen. Ik hoop dat we nog heel lang van dit pand gebruik mogen maken, wat ook een vorm van donatie is door GGnet. Beter dan dit kunnen we niet krijgen!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!