Feestelijke opening project Gezinsstad Apeldoorn

Zaterdag 3 november 2018

Door Stéphanie Berris

In Dok Zuid werd vanmiddag het glas geheven op de kick-off van het samenwerkingsproject “Gezinsstad Apeldoorn” van de Gemeente Apeldoorn, en het bijbehorende online platform www.gezinsstadapeldoorn.nl.

Vergrijzing en een dalend aantal gezinnen in Apeldoorn legden al in 2009 de kiem voor het programma, waarin ‘samen’ en ‘meedenken’ de kernwoorden zijn. Door middel van het project Gezinsstad Apeldoorn wil de gemeente bouwen aan betere voorwaarden voor gezinnen die in Apeldoorn wonen. Dit gebeurt aan de hand van 3 thema’s: Gezond & Veilig Opgroeien, Buitenruimte voor Iedereen, en Generaties Verbinden.

Om de lijnen kort te houden, werd eerder dit jaar via onder andere social media een oproep gedaan aan gezinnen om ambassadeur voor Apeldoorn te worden. Een achttal gezinnen van uiteenlopende samenstelling en afkomstig uit verschillende delen van de stad werd geselecteerd, en vormt nu de ambassadeurskern van Gezinsstad Apeldoorn. Onder hen zowel mensen met als zonder kinderen, een gezin met inwonende ouders, een Syrisch gezin en een gezin waarbij de kinderen al het huis uit zijn. Behalve op de website, waar zij zich aan Apeldoorn voorstellen, zullen de ambassadeursgezinnen binnenkort op posters door de hele stad zichtbaar zijn. Het is de bedoeling dat de website een online community wordt waarop discussies kunnen worden gevoerd en ideeën worden geopperd.

Behalve dat de gezinnen de komende jaren het gezicht van Apeldoorn zijn, is het de bedoeling dat ze een rol spelen bij het inventariseren en concretiseren van ideeën en verbeterpunten die onder de inwoners leven. Dit kan variëren van een herinrichting van een speelplek, tot het opstarten van ontmoetingsmomenten om de het onderling contact tussen stadsgenoten te versterken. Suggesties van mede-Apeldoorners, direct of via de website, moeten gaan leiden tot concrete verbeteringen en mooie projecten, waarbij brede maatschappelijke betrokkenheid wordt nagestreefd.

Als voorbeeld vertelt Linda Hooier, Programma Manager van Gezinsstad Apeldoorn, over een voetbalplek die voor overlast voor omwonenden zorgde. Door in contact te zijn met de bewoners is inmiddels niet alleen besloten tot het verplaatsen van het voetbalveld, maar ook tot het breder benutten van de ruimte door behalve zitbankjes ook oefentoestellen voor ouderen te plaatsen. Op deze manier worden verschillende leeftijdsgroepen met elkaar in contact gebracht. Belangrijk is vooral, zo legt Linda uit, dat het niet alleen gaat om het neerzetten van faciliteiten, maar ook om het creëren van betrokkenheid van derden zodat de faciliteiten ook daadwerkelijk gebruikt worden. Zo heeft een fysiotherapiepraktijk toegezegd de oefentoestellen voor ouderen bij het voetbalveldje wekelijks te zullen gebruiken in hun les. Ook zouden er initiatieven kunnen worden ontplooid op het gebied van cultuureducatie, waarbij verschillende generaties met elkaar worden verbonden.

Verdere concrete opdrachten moeten nog worden bedacht, in samenspraak met de inwoners van Apeldoorn. De website moet gaan zorgen voor constructieve dialoog waaruit concrete verbeteringen kunnen worden gerealiseerd.

Wethouder Nathan Stukker, die het Samenwerkingsproject vandaag formeel aftrapte, omschreef het doel van Apeldoorn Gezinsstad nog eens kort: Samen ons Apeldoorn op de kaart zetten als een fijne gemeente, waar gezinnen zich nu en in de toekomst helemaal thuis voelen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Evenementen Apeldoorn Zorg

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!