Feestje? DIY

Vrijdag 6 december 2013

Door Karin van der Wekke

 

DIY, oftewel Do It Yourself. Want waarom zou je uit je neus gaan staan vreten op een willekeurige zaterdagavond in een willekeurig suf café als je de mogelijkheid hebt om zelf een feest te geven. Een steeds grotere groep mensen lijkt zich niet meer te kunnen vermaken in het normale uitgaansleven van Apeldoorn. Iedere week dezelfde uitgebluste deejay die al tien jaar lang dezelfde commerciële muziek draait. En een publiek dat liever de kroeg in gaat voor een knokpartij dan voor een gezellige avond. Gelukkig zijn er een aantal jonge ondernemers in dit gat gesprongen.

Twee van deze initiatiefnemers zijn Jeanine en Dominique van Klein Berlijn. Editie vijf van hun succesvolle technoconcept vond afgelopen zaterdag 30 november plaats. Exclusief (er mogen maar 100 mensen naar binnen) en uitermate succesvol. Eigenlijk hadden ze geen idee of Apeldoorn wel behoefte had aan dit soort feestjes. ‘We hadden er eigenlijk vooral zélf behoefte aan’ vertelt Jeanine.

‘En dat is sowieso het hele idee achter Klein Berlijn. We misten dit! En aangezien we zelf in Apeldoorn wonen was ik er van overtuigd dat we niet de enige waren. Mensen zijn immers altijd opzoek naar nieuwe dingen. Iets wat nieuw is, is vaak interessant. Maar de praktijk wijst uit dat er wel degelijk behoefte aan is. En dat is echt heel vet om te merken! We hopen dat het komt door het huiskamergevoel; het idee dat je bij wijze van spreken aan je kont kan krabben zonder dat iemand daar wat van zegt. Een plek waar je gewoon jezelf kan zijn en kan doen waar je zin in hebt!’

Op de vraag wat ze zelf van het uitgaansleven in Apeldoorn vindt kan ze kort zijn: In één woord ruk. We vinden het gevoel van een ontmoetingsplaats belangrijker dan een bomvolle kroeg waar je moet schreeuwen om elkaar te verstaan. Als dan je ranzige biertje/wijntje ook nog eens uit je handen geslagen wordt door gebrek aan ruimte ben ik er snel klaar mee. Ook Martijn Schaap van Deciliters is het hiermee eens. ‘Op het moment dat je ‘underground’ feestjes gaat organiseren spreek je een ander publiek aan dan het publiek wat om half 2 ‘s nachts nog eens besluit naar een willekeurig zuiplokaal te gaan en om 4 uur stront lazarus naar buiten te lopen. Afgelopen editie gingen we om 0:00 open en om 0:30 stond de tent praktisch vol. Dat is het verschil. Mensen komen echt om te feesten en dansen.’

Een volgende editie van Deciliters staat overigens alweer gepland, op 18 januari in Gigant om precies te zijn. En ook Jeanine en Dominique blijven niet stil zitten. ‘Om het boeiend voor onszelf te houden en scherp te blijven in de uitvoering gaan we het na een reeks van vijf (Fünf) weer een nieuw concept bedenken.’ We doen het op een manier zoals we zelf graag een feestje zouden willen beleven. Dat is ons grootste drijfveer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!