Fietsenterreur in binnenstad duurt voort

Vrijdag 11 mei 2018

Door Daniel van Harmelen

De fietsenterreur in de Apeldoornse binnenstad houdt aan, ondanks de provisorische maatregelen die de winkeliers aan de Deventerstraat genomen hebben. Die wachten ondertussen op de gemeente Apeldoorn en worden langzaamaan ongeduldig.

Apeldoorn Direct heeft verschillende winkeleigenaren aan de Deventerstraat gesproken. Geen van de winkeliers wil met naam en toenaam genoemd worden, om de verstandhouding met de gemeente goed te houden. Toch is het een duidelijk beeld: Er moet iets gebeuren.

Oplossingen van winkeliers werken matig

Inmiddels zijn er wel provisorische maatregelen getroffen. Zo hebben Xenos en Ulla Popken linten opgehangen om te voorkomen dat mensen hun fiets voor de winkeldeur dumpen. ,,Zonder die linten zijn onze winkels slecht bereikbaar, zeker voor mensen met rollators, rolstoelen en dergelijke”, laat een winkelier weten. Maar die linten werken matig of niet, zoals op de foto’s boven te zien is. Dat leidt tot frustratie bij de winkeleigenaars.

,,Mensen kiezen nu eenmaal voor gemak,” aldus een winkelier die even de winkel uit is gelopen om de situatie met eigen ogen te zien. ,,En ik snap ook wel dat wij hier overlast hebben. Hier mag je officieel niet fietsen namelijk, maar mensen willen wel naar de Albert Heijn. Ze riskeren daarom een boete door dit hele kleine stukje te fietsen en dumpen dan zo snel mogelijk de fiets.” Op het eerste gezicht heeft hij gelijk – hoe verder men de Deventerstraat af loopt, hoe minder fout geplaatste fietsen te vinden zijn.

Een ander probleem dat de winkelier aankaart is de toestroom van dagjesmensen. ,,Die komen hier op gehuurde fietsen en vinden misschien de weg naar de fietsenstalling niet”.

,,We willen weleens weten wat de gemeente allemaal doet. We weten dat ze ermee bezig zijn, maar we horen alsmaar niks,” vertelt een andere winkelier. ,,We vragen ons af wat we nog kunnen doen,” zegt ze terwijl iemand de fiets middenin haar met linten afgezette strookje zet.

Gemeente moet aan de slag

De gemeente Apeldoorn laat weten druk bezig te zijn met de oproep van ondernemers in de binnenstad om eindelijk iets met de fietsenterreur te doen. Zo wordt gekeken naar nieuwe fietsenstallingen op knelpunten in de stad, zoals bij de Kijkshop, het Marktplein en bij de McDonalds.

Maar of die extra stallingen zin hebben, is nog maar de vraag. De fietsen die voor overlast zorgen aan de Deventerstraat (ter hoogte van de Albert Heijn) hadden net zo goed in de gratis fietsenstalling onder het gemeentehuis kunnen staan – tijdens de rondgang over de winkelstraat had die stalling nog 65 plekken over- maar mensen kiezen nu eenmaal voor het gemak en plaatsen de fietsen als het even kan voor de winkeldeuren.

Dat er over een oplossing nagedacht moet worden is wel duidelijk. Na de verbouwing van het gemeentehuis naar ‘huis van de stad’ zal de fietsenstalling onder het gemeentehuis vol staan met fietsen van ambtenaren. Bezoekers zullen dus elders plek moeten vinden voor hun rijwielen.

App en witte vakken

Andere oplossingen die door de gemeente Apeldoorn aangedragen worden, zijn er wel. Zo is er een app, ‘Fietsplek Apeldoorn‘, waarmee mensen kunnen zien in welke fietsenstallingen nog plek is. De app is alleen beschikbaar op Android. Op iOS is de app te vinden onder ‘Fietsplek’.

Daarnaast is een stagiair van de gemeente Apeldoorn bezig met het onderzoeken van het gedrag van fietsers. Bij de Albert Heijn zijn inmiddels witte vakken getekend. Dat lijkt te werken. De mens is nu eenmaal een gemaks- en gewoontedier.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!