Lokale zorginstellingen bundelen krachten

Maandag 24 juni 2024

Door Kevin van Es

Het personeelstekort in de zorgsector is een urgent probleem dat vraagt om innovatieve oplossingen. In Apeldoorn is onlangs een nieuw initiatief gelanceerd: ‘Flexpertise Zorg’. Dit programma biedt Helpende en Verzorgenden Individuele Gezondheidszorg (VIG) de kans om flexibel te werken voor verschillende lokale zorgorganisaties. 

Claudia Verheggen, de initiatiefnemer en coördinator, en recruiter Fleur Kusters delen in dit artikel meer over de totstandkoming en de voordelen van dit vernieuwende project.

Regionale aanpak

Werknemers komen in dienst bij een van de vijf zorginstellingen. Riwis, Zorggroep Apeldoorn, Atlant, Nusantara – Rumah Saya en KleinGeluk. “De Flexmedewerker, oftewel flexpert, kan naast de uren die hij of zij werkt bij deze zorginstelling ook zelf gekozen openstaande diensten werken op locaties van de vier andere aangesloten zorginstellingen,” legt Claudia uit.

Er moest een nieuwe, regionale aanpak komen waarbij de zorginstellingen samenwerken en bouwen aan een gezamenlijke flexpool voor meer vrijheid, zekerheid en verbinding in de zorg. “We hebben gekeken naar andere regionale initiatieven zoals ‘de Workflow’ in Rotterdam.”

Of de flexpert bij een van de instellingen blijft, of voor een gevarieerd rooster kiest, is aan de medewerker zelf. “Wanneer een collega een goed gevoel overhoudt aan een bepaalde locatie kan hij of zij ervoor kiezen zich alleen aan te melden voor deze zorginstelling. Als de medewerker liever bij diverse locaties meedraait kan dat ook.”

Waarom regionale samenwerking?

In deze regio is er een groot verloop van zorgpersoneel, legt Claudia uit: “Er is veel aanbod van zorgvacatures, ook omdat er veel zorginstellingen in de regio zijn. We merken dat zorgprofessionals graag flexibel willen werken, met meer vrijheid in keuze waar ze willen werken, bij welke zorginstelling, welke doelgroep en op welk moment. Om gezamenlijk een flexpool op te zetten kunnen we die vrijheid ook geven en zo een mooi aanbod bieden aan zorgprofessionals. De zorgprofessionals die nu als ZZP’er of uitzendkracht werken omdat zij flexibel willen werken, kunnen dankzij deze manier van werken nu ook in loondienst bij deze gezamenlijke flexpool.”

Pionieren

Flexpertise Zorg is een van de drie initiatieven in Nederland die van start gaat met een dergelijke regionale samenwerking. “In het hele land wordt er aan soortgelijke projecten gewerkt, maar deze zijn nog in projectfase. De zorginstellingen die meedoen met Flexpertise Zorg zijn echt aan het pionieren, het wiel is nog niet uitgevonden dus hierin zijn we echte koplopers. Dat maakt het uitdagend, maar zeker ook spannend. Hierin ben je ook geen concurrenten van elkaar, maar je werkt samen en kunt van de ander leren. Dat is iets heel moois,” vertelt Claudia.

Met de flexpool hopen Claudia en Fleur onder andere de druk op collega’s te verminderen. “Ons doel is natuurlijk om op deze manier het aantal openstaande diensten voor zorgprofessionals te verminderen, ook al beseffen we ons dat het probleem niet zomaar is opgelost.”

De site van Flexpertise Zorg is inmiddels in de lucht!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!