Foto-expositie Spirit of the Sea in Art Café Sam Sam te Apeldoorn

Vrijdag 6 februari 2015

Door Pedro Waldenaar

© Angela Stouten

Gewoonte getrouw wordt er elke eerste zondag van de maand een expositie geopend in Art Café Sam Sam in de van Kinsbergenstraat te Apeldoorn. Dit keer een zeer bijzondere exposities van drie bijzondere kunstenaars: Spirit of the Sea met Angela Stouten, Inez Pleizier, Rosita van Ee en Mirjam Bruijstens. 

Angela Stouten studeerde een aantal jaren geleden af aan de Foto-academie te Apeldoorn; haar werk kenmerkt zich door een natuurlijke warmte; veel oog hebbend voor mooie kanten van de mens. Het werk straalt positivisme en verleiding uit.

Inez Pleizier is een fotografe met een geheel eigen wil; nooit compromissen sluitend; altijd opgaan voor de mooiste foto. Ook zij heeft de foto-academie van Apeldoorn afgerond en zich langzaam maar zeker een positie verworven als fotografe met Food in de hoofdrol; bijzondere foto;s die als het ware de tong strelen.

Mirjam Bruijstens is van huis uit docent; maar eerder zou je haar moeten typeren als avonturierster: steeds op zoek naar de ware woorden die beelden op dat moment bij haar doen opkomen. Zij ziet en voelt de woorden opkomen en vertrouwt deze toe aan het papier.

Rosita van Ee exposeert voor het eerst; een bescheiden fotografe met een enorme creativiteit; fijn dat het publiek haar werk nu mag zien!

De expositie is mooi en breed van opzet; afwisselende foto;s ondersteund door de gedichten. Deze combinatie van foto’s en gedichten maakt het dat de toeschouwer niet in 1 keer is uitgekeken; een vluchtige blik is niet voldoende; de tentoonstelling vraagt om tijd; om meerdere bezoeken.

Bij mijn eerste bezoek is bij mij 1 foto blijven hangen; de foto van de rennende vrouw. Een uurtje eerder had ik zojuist de horde lopers gezien van de midwintermarathon: indrukwekkend hoe het geluid van de voeten over het asfalt van de Jachtlaan tot mij kwamen; in een bepaalde ritmiek. Vele honderden lopers achter elkaar; zwetend en zwoegend.

Hoe anders is deze foto van deze vrouw: eenzaam over het mos lopend van het bos; eenzaam? Dat is maar de vraag: is zij op de vlucht of is zij hevig verlangend naar haar eindbestemming? Deze vrouw die opgaat in het bos in haar flinterdunne jurkje met de motieven van de bladeren van de bomen; voortrennend……is één met dit bos geworden; voor eeuwig en altijd hoort zij hierbij. Knap als je dit op de plaat weet vast te leggen! Mirjam Bruijstens heeft er dit gedicht bij gezocht:


Dwalen

dwalend over eindeloze vlaktes

niet wetend van verwachtingen

stort ik mij de afgrond in

om te aanvaarden wat ik vind

 

verdrinkend in een zee van woorden

stikkend in het stof van de woestijn

kijk ik omhoog

de grauwe lucht werpt

zijn schaduw onverbiddelijk

op mij vastberaden, zonder pardon

doof voor de woorden van het volk

reis ik naar alle richtingen

 

afgedreven van de waarheid

maar onophoudelijk standvastig

zal ik blijven dwalen.

 

De genoemde foto is van Angela Stouten en Miriam Bruijstens presenteert Zondag 15 februari in het Cafeetje van Marja  in de Hoofdstraat om 15 uur haar nieuwste boek: Het boek van Tess. De tentoonstelling blijft nog de gehele maand februari hangen in Art Café Sam Sam aan de van Kinsbergenstraat te Apeldoorn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!