Fotografie door fotografen met een stoornis in het autismespectrum

Zaterdag 31 maart 2018

Door Roelof Rump

1 Fotografie project “De Zonnehoek”

Al zes jaar op rij is er een fotografieproject op “De Zonnehoek”. (De Zonnehoek is ondermeer een steunpuntschool voor leerlingen met een stoornis in het autistisch spectrum).
Leerlingen worden één op één gekoppeld aan een fotograaf. De groepsgrootte is ongeveer 13 pupillen. Eens in de drie weken gaat men samen op stap. Er worden per keer fotogenieke locaties bezocht, denk aan vliegveld Teuge, Orpheus, Foenix, de brandweer. De begeleidende fotografen zijn goede amateurs of professionals. Het is vrijwilligerswerk, de motivatie zit hem in de dankbaarheid en verwondering.
Waarom verwondering?, iedereen verbaast zich over de “fotografische blik” van de pupillen. Onverwachte invalshoeken, zien wat een ander niet ziet. Soms ben ik jaloers op die “fotografische blik”. Jaarlijks is er een tentoonstelling, CODA, ACEC en dok Zuid hebben al een keer ruimte ter besschikking gesteld. Er is meer: Een boek, een film, alles over dit magnifieke project wat nationale belangstelling heeft.
De foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door pupillen met een stoornis in het autismespectrum tijdens een bezoek aan Orpheus.

2 Autismeweek 2018, de foto-expositie ´Hoe Kijkt Autisme´ van Ivo Ketelaar in het stadhuis

Van 31 maart t/m 7 april vindt de Autismeweek 2018 plaats. In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) jaarlijks aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Het thema is dit jaar: ´luisteren naar autisme´.
De gemeente Apeldoorn en het Samenwerkingsverband Autisme Gelderland (SAG) presenteren de foto-expositie ´Hoe Kijkt Autisme´ van Ivo Ketelaardie in het gemeentehuis van Apeldoorn van 3 tot en met 23 april 2018.
De opening wordt verricht door Wethouder Ben Bloem, dinsdag 3 april 2018 om 16.00.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!