Foto’s in het ACEC, ik ben onder de indruk

Donderdag 11 oktober 2018

Door Roelof Rump

Je moet kiezen, ik had tijdens de opening een foto-opdracht. Verkeerde keuze, ik hoorde alleen maar lovende woorden over de opening door Owen Schumacher. Droge humor, zijn werkwijze, zijn manier van kijken, soms een uur op een bankje zitten voor de juiste combinatie mens-omgeving.
Om 18.00 was ik er toch nog. Blij gevoel, en – dank aan de koppelaar – iemand had verteld dat ik ook straatfotograaf ben. Ontzettend leuk gesprek met Owen. Wat zijn er verschillen tussen onze technieken, en wat zijn er overeenkomsten.

De overeenkomsten: Wij hebben beiden het geduld om rond te slenteren, te observeren, te wachten. De verschillen: Owen is introvert, observeert maar spreekt mensen niet aan, werkt met een kleine onopvallende camera. Ik zelf ga op stap met een joekel van een camera, spreek mensen aan. Werk soms op afstand met een telelens, dat wel weer, op afstand en onopvallend. Zijn foto’s en mijn foto’s: Hij, kleur, mens en omgeving, humor. Ik: zwart-wit, koppen frontaal genomen. Een detaillistische overeenkomst: wij werken beiden bij voorkeur in het vierkante formaat.

Wat heeft Roelofje van Owen geleerd en gaat hij toepassen

Meer integratie van mens en omgeving en zoeken naar humor. Bovenstaand is misschien een lyrisch stukje, maar dat komt door het persoonlijke gesprek met deze fotograaf. Ik doe de andere fotografen die exposeren hier misschien mee te kort, sorry. Ga naar het ACEC en kijk ook naar hun werk.

Everyday People: Martin Hogeboom

Martin Hogeboom werkt al ruim 20 jaar als fotograaf en fotografeert vooral mensen. Een aantal jaar geleden is hij begonnen met de fotoserie Everyday People, waarvoor hij bijna dagelijks een portret maakte. Het mooie van deze serie is niet alleen de creatieve portretten, maar ook de bijzondere, persoonlijke verhalen die de geportretteerden vertellen.

Heerlijk genieten: Jan Dirk van der Burg

Serie van portretten uit onder meer een wekelijkse beeldcolumn in Volkskrant magazine. Fotograaf des Vaderlands Jan Dirk van der Burg trok het hele land door om vast te leggen wat mensen bezighoudt. Het dagelijkse leven trekt op een bijzondere manier aan je voorbij.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

ACEC Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!