Help de bevolking van Oekraïne

Foutje, bedankt: heg in de fik dankzij onkruidbestrijding

Woensdag 19 juli 2017

Door Daniel van Harmelen

Onhandig is het wel. De nieuwe duurzame manier van onkruid verwijderen heeft een heg in lichterlaaie gezet. De aanhoudende droogte en het duurzamere wegbranden van onkruid bleken een licht rampzalige combinatie.

Een omwonende aan de Professor Einthovenstraat zag het gebeuren. Een quad, uitgerust met een brander aan de voorkant om het onkruid te verwijderen, kwam nét iets te dichtbij een coniferenhaag. En nu het hartstikke warm en droog is, is zo’n heg kurkdroog. De vlammen verspreidden zich te snel voor de toegesnelde gemeentemedewerkers en hun twee brandblussers. Een hopeloze zaak voor de inmiddels in paniek geraakte groenwerkers.

Maar de straat liet het niet zomaar gebeuren. Met tuinslangen gingen buurtbewoners de hoge vlammen te lijf. Met succes, want de brandweer kwam ,,alleen nog even nablussen”, zegt één van de blussende helden in de straat.

Het verantwoordelijke groenbedrijf betreurt dat dit gebeurd is en hoopt met de eigenaren van de heg in contact te komen. ,,Wanneer er schade wordt gemaakt, betalen we die terug”, laat een medewerker van het groenbedrijf weten. Ook de gemeente Apeldoorn verzekert de eigenaren van de heg dat de schade ,,uiteraard vergoed wordt”.

De nieuwe manier om onkruid te verwijderen blijkt, ondanks het brandgevaar, toch duurzamer. Hiervoor gebruikte de gemeente nog het omstreden glyfosaat, dat nu landelijk verboden is. De brandjes hebben de gemeente Apeldoorn al vaker hoofdbrekens gegeven. Woordvoerder Kirsten Harleman geeft aan dat ,,de wijze van onkruidbestrijding nu kritisch wordt bekeken”.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?