Gebiedsplan voor opening van Apeldoornse horeca

Maandag 1 juni 2020

Door Amrutha Mol

De Apeldoornse horeca mag vandaag, maandag 1 juni, om 12.00 uur weer open. Maar dit moet wel in goede banen geleid worden. Een gebiedsplan kan hierbij helpen. Eerder werd al bekend gemaakt dat Marco Bod de nieuwe centrummanager van Apeldoorn is. Een van Marco’s taken was om, samen met de gemeente en Apeldoornse ondernemers, naar een gebiedsplan voor de horeca te kijken.

Welke ondernemers zijn er betrokken bij dit plan?

,,De burgemeester heeft aangekondigd dat de horeca, in de horeca-concentratiegebieden, alleen open kunnen op 1 juni als er een gebiedsplan komt waaruit blijkt hoe alle ondernemers uit dat gebied samenwerken om te voldoen aan de corona maatregelen zoals die zijn vermeld in de noodverordening van het Rijk. In Apeldoorn ging dat om Caterplein, Leienplein, Raadhuisplein, Kapelstraat en de Van Kinsbergenstraat.”

Wie zijn er betrokken bij het opstellen van dit gebiedsplan?

,,De horecaondernemers op deze straten en pleinen zijn betrokken bij het opstellen van dit plan. Ik heb ze vanuit mijn nieuwe functie van centrummanager daarbij geholpen waar dat nodig was. Hierin is steeds ook samengewerkt met de gemeente Apeldoorn, zodat er ook tussentijds als een beeld ontstond of de plannen kansrijk waren en welke regels er gelden.”

Wat houdt het gebiedsplan, in een notendop, in?

,,Het gebiedsplan gaat vooral over bereikbaarheid van de straten en pleinen, de bereikbaarheid van horecagelegenheden en terrassen, maatregelen in de openbare ruimte als fysieke afscheidingen en markeringen voor bijvoorbeeld eenrichtingsroutes. Maar ook over de zachtere kan, zoals communicatie en het meten van drukte. Daar heeft communicatiebureau Amazing een handige tool voor, de Druktemeter.app. Daarnaast gaat het plan ook over reserveringssystemen en wijze van registreren. Eigenlijk is het vooral gericht op maatregelen die als horecagebied worden getroffen om de noodverordening na te kunnen leven.”

Naast de standaard maatregelen, wat zijn de extra maatregelen voor de Apeldoornse horeca?

,,Denk vooral aan dranghekken die we vanuit centrum management gaan voorzien van frisse, gastvrije doeken. Bijvoorbeeld “Fijn dat je er bent” en “Wij zijn open”. Maar ook aan eenrichtingsverkeer, intake tafels op terrassen en voor binnen, toiletvoorzieningen en het weren van obstakels in de openbare ruimte zodat er zoveel mogelijk ruimte komt voor de gasten. Bijvoorbeeld het weren van geparkeerde fietsen.”

Hoe streng wordt er gehandhaafd op dit gebiedsplan?

,,Enerzijds wordt er zoveel mogelijk samengewerkt aan oplossingen als bepaalde zaken niet goed gaan. Aan de andere kant zal er ingegrepen worden als de veiligheid in het gedrang komt.”

Hoe zien de maatregelen er in de praktijk uit?

,,Je loopt natuurlijk het risico dat veel mededelingen en fysieke maatregelen, zoals dranghekken leiden tot een onoverzichtelijke wirwar van uitingen. Daarom wordt door de gemeente, Apeldoorn Marketing en Centrum Management samengewerkt aan een frisse en gastvriendelijke uitstraling van die middelen. Dus fraaie doeken over de dranghekken en drukwerk in diezelfde sfeer.”

Als horeca ondernemers zich niet aan het gebiedsplan houden, wat zijn dan de gevolgen?

,,Ik kan zelf niet precies zeggen wat de gevolgen zijn, de gemeente kan dat beter, denk ik. Maar het is wel duidelijk dat er consequenties zijn verbonden aan het (structureel) niet naleven van de regels. Bijvoorbeeld ook door middel van een boete, zowel voor ondernemers als mensen die zich niet aan de regels houden.”

Waarom heeft Apeldoorn dit gebiedsplan nodig?

,,Het is een eis vanuit het Rijk, die via de veiligheidsregio’s bij de gemeentes is neergelegd.”

Beperkt dit gebiedsplan niet de vrijheid van de Apeldoornse horeca ondernemers?

,,Het gebiedsplan zorgt er voor dat er duidelijkheid is over wat wel en niet kan en mag. Dat zal zeker in voorkomende gevallen voelen als beperken van vrijheid. Aan de andere kant, ondernemers willen ook graag duidelijkheid en weten wat de spelregels zijn. Aan de ene kant zijn dat beperkingen bijvoorbeeld door de 1,5 meter eis, maar aan de andere kant bijvoorbeeld ook terrasverruiming. Alleen met de spelregels kan dit spel gespeeld worden. Al is ‘spel’ in dit verband natuurlijk een ongelukkige woordkeuze.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!