Gematigde huurverhoging bij Ons Huis

Dinsdag 10 maart 2015

Door Redactie

onshuisapeldoorn.nl

Ons Huis wil dit jaar de huur van de huurders met een laag en middeninkomen slechts verhogen met 1 procent, de inflatiefactor. Ons Huis laat zo de huurlasten niet verder oplopen.

Ter compensatie van de verhuurdersheffing staat het Rijk dit jaar een hogere huurstijging toe, maar voor Ons Huis staat betaalbaarheid van het wonen voorop. Ons Huis kiest er daarom voor om financiële ruimte vrij te maken voor deze beperkte huurverhoging. Door bezuinigingen, minder projecten en het aflossen van schulden is Ons Huis in staat om dit gematigde huurbeleid door te voeren. De huurdersbelangenvereniging Ons Woongoed heeft aangedrongen op een beperkte huurverhoging en zij staat dan ook positief tegenover dit voorgenomen besluit van Ons Huis.

De huurstijging van slechts 1 % geldt dus ook voor huurders met een middeninkomen (tussen € 34.229 en € 43.786). Ook voor deze groep, en dan vooral voor gezinnen, is de betaalbaarheid van groot belang.
Voor huurders in een sociale huurwoning met een inkomen boven € 43.786 past Ons Huis wél de hogere
inkomensafhankelijke huurverhoging toe van 5 procent (4% huurverhoging plus 1% inflatie). Hierbij houdt
Ons Huis overigens wél een bovengrens aan. Voor de vrije sectorwoningen wil Ons Huis ook een inflatievolgend huurbeleid hanteren. Dit zijn woningen met een huurprijs boven € 710,68 waarvoor geen huurtoeslag mogelijk is. Het gaat hier om de kale huurprijs zonder de servicekosten. De huurverhoging gaat in per 1 juli 2015.

Door de huurverhogingen is het aantal betaalbare huurwoningen afgenomen. Ons Huis heeft daarom onlangs besloten om de komende jaren meer woningen onder de huurtoeslaggrens te brengen. Dit gebeurt door woningen niet te ‘upgraden’ naar vrije sector. Of in een aantal complexen vrije sector woningen juist aan te bieden als sociale huurwoning. Ook zet Ons Huis minder van haar huurwoningen te koop. Op deze manier komen jaarlijks 22 extra eengezinswoningen in de sociale huur beschikbaar in Apeldoorn. Ons Huis geeft zo progressief invulling aan haar taak in Apeldoorn en Zutphen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!