Gemeente Apeldoorn kondigt invoering zero-emissiezone stadslogistiek aan

Donderdag 11 juli 2024

Door Redactie

Binnen een tijdsbestek van vijf jaar zal Apeldoorn een zero-emissiezone (ZE-zone) invoeren voor stadslogistiek, zoals besloten door de gemeenteraad op 4 juli, zo meldt de gemeente Apeldoorn op haar website. De zone wordt per 1 januari 2030 ingevoerd. Hiermee worden de eerdere plannen om in 2025 te starten met een overgangsfase en ontheffingen komen te vervallen. Het doel blijft om stadslogistiek in Apeldoorn tegen 2030 volledig emissievrij te maken, waardoor ondernemers nu meer tijd krijgen om zich voor te bereiden op deze verandering.

De gemeenteraad heeft het voorstel aangenomen, waarbij belangrijke overwegingen waren de belangen van ondernemers en de uitdagingen rond netcongestie. Het bleek onhaalbaar om voor 2030 de benodigde infrastructuur voor grote laadvoorzieningen te realiseren. Vanaf 2025 zullen meerdere gemeenten in Nederland zero-emissiezones instellen, hoewel de regelgeving per gemeente kan verschillen. Voor meer details over de invoering in andere gemeenten kunnen geïnteresseerden de website van Doe het zero raadplegen.

Klimaatakkoord

De gemeente benadrukt dat bestel- en vrachtwagens verantwoordelijk zijn voor een derde van de CO2-uitstoot in Nederland. Volgens het Klimaatakkoord van 2019 is het versneld verduurzamen van stadslogistiek een prioriteit. De invoering van zero-emissiezones in 2030 in Apeldoorn blijft gericht op het verminderen van CO2-uitstoot door elektrisch rijden te bevorderen en transport efficiënter te maken. Daarnaast blijft de gemeente zich actief inzetten om de logistieke activiteiten in de binnenstad te verminderen door de ontwikkeling van logistieke stadshubs te stimuleren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!