Help de bevolking van Oekraïne

Gemeente Apeldoorn lanceert wedstrijd: ontwerp je eigen energiecentrale

Dinsdag 22 oktober 2019

Door Redactie

De gemeente Apeldoorn daagt inwoners uit om hun eigen (virtuele) energiecentrale te ontwerpen. De winnaar krijgt 5.000 euro om het ontwerp verder uit te diepen.

Door stroom – eerst virtueel, maar in de toekomst ook in werkelijkheid – in je eigen buurt/gemeenschap te houden kan energie goedkoper worden, is je eigen buurt onafhankelijker van grote energiebedrijven en wordt deze duurzamer en socialer. Een voorbeeld is de wijk Lombok in Utrecht. Hier worden elektrische deelauto’s gebruikt voor de opslag van stroom voor de wijk. De auto’s laden op door de enorme hoeveelheid zonnepanelen in de wijk. Bewoners kunnen zich aanmelden en de auto’s lenen. Het initiatief biedt zelfs zijn eigen internet aan. Dichterbij huis bouwt men in Loenen ook al aan een virtuele energiecentrale.

Experimenteren

Over de hele wereld wordt al geëxperimenteerd met virtuele energiecentrales. De gemeente Apeldoorn is op zoek naar goede ideeën voor Apeldoorn: ideeën die ten goede komen aan de inwoners van Apeldoorn zelf, zodat zij ook kunnen profiteren van de energietransitie. Groepen van minimaal 2 personen kunnen deelnemen. Het ontwerp moet zich richten op een grotere groep, een gemeenschap. Onder gemeenschappen verstaat de organisatie bijvoorbeeld een straat, bedrijf, school, (sport)vereniging, winkel, VVE, energiecoöperatie etcetera.

Jury

Deelnemers moeten hun ontwerp voor 14 februari 2020 indienen. Daarna zal een onafhankelijke jury de ontwerpen beoordelen. De winnaar krijgt 5.000 euro en gaat met de gemeente in gesprek over hoe het ontwerp gerealiseerd kan worden. Voor de nummers twee en drie zijn er prijzen van 2.500 euro. Aanmelden voor de startbijeenkomst kan via www.energiekapeldoorn.nl/energiewedstrijd. Op deze webpagina is ook meer informatie over de wedstrijd en de spelregels te vinden.

Achtergrond informatie

Deze prijsvraag maakt onderdeel uit van het Europese project ‘cVPP’ (community-based Virtual Power Plant). Dit project richt zich erop om gemeenschappen te versterken door ze hun eigen energie te laten beheren, onderling te verdelen en als gemeenschap met de markt te verhandelen. In Loenen wordt in het kader van dit project een virtuele energiecentrale gerealiseerd. Kijk voor meer informatie op www.duurzaamloenen.nl/project.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?