Gemeente Apeldoorn stopt vrijwilligersprijzen

Vrijdag 14 oktober 2011

Door Karen

Het auditorium van de St@art van de Apenheul leende zich er deze week goed voor: de uitreiking van de Apeldoorn Trofee. Even voor de goede orde, dit is (zo lees je terug op de site van de gemeente) dé vrijwilligersprijs van de gemeente Apeldoorn. Middels deze prijs spreekt de gemeente haar grote waardering uit voor de massale vrijwillige inzet van vele Apeldoornse inwoners. En het zijn er veel. Waarnemend burgemeester Hans Esmeijer sprak gisteren over 40% van de inwoners. Een korte rekensom leert ons dat we het dan hebben over 62.000 mensen. En ik kan u verzekeren dat mijn kleuter en 94-jarige oma nog niet en niet meer tot de doelgroep vrijwilligers behoort. Actief burgerschap dus in ons mooie dorp!

Als vrijwilliger stel je je vaak dienstbaar op. “We doen het gratis, alles vanuit de basis”, zong rapper Dani al in zijn vrijwilligersrap ter opening van de avond “Stuk voor stuk zijn we kampioenen!”

En daar is waar het in deze prijs om draait. Vrijwilligers en vrijwilligerswerk in het zonnetje zetten. De aandacht geven die het verdiend. De mensen roemen om hun inzet. En beste mensen, ik kan u vertellen dat de taken vanvrijwilligers steeds zwaarder worden in tijden van bezuinigingen. Veelal valt de ondersteuning van beroepskrachten weg. Organisaties worden meer organisatiegericht in plaats van mensgericht, omdat het draait om cijfers en presteren. Mensen vallen steeds meer tussen wal en schip. Gelukkig zijn daar de vrijwilligers. Burgers die inspringen op gaten die in de markt ontstaan. De markt van wel en wee welteverstaan. De markt waar niet in verdiend kan worden, louter lof maar vaak niet eens. Daar doet de Apeldoorn Trofee iets mee. Het geeft vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties de lof die zij verdienen. Een waardering door de nominatie, een stimulans door prijzengeld.

U bent er nog bij? Nog enthousiast over deze mooie trofee? De gemeente niet meer. Althans, wel in praatjes maar niet in daadjes. Zoals we allemaal weten staat onze gemeente voor ernstige bezuinigingen. Zij heeft dan ook besloten niet langer deze prijs te financieren. Met deze boodschap begon de burgemeester de avond. En daar zakt mijn broek toch van af!

De Apeldoorn Trofee bestaat uit drie delen. De winnaar van de Apeldoorn Trofee ontvangt de wisseltrofee én een bedrag van 2.500 euro. De Louise de Brauwcheque ter waarde van 1.000 euro wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende vrijwilligersproject of initiatief. Tot slot is er een maatschappelijke stageprijs met een VVV-bon van 100 euro. Daarnaast ontvangt de organisatie waar hij/zij de maatschappelijke stage gevolgd heeft 400 euro. Totale kosten prijzengeld = 4.000 euro. Tel daar nog een paar bloemetjes bij op, een borrel met wat lekkers en een locatie, dan komen we hooguit op 6.000 euro aan kosten voor dit initiatief.

Het lijkt mij niet veel geld voor een Apeldoornse onderneming om daar zijn naam aan te verbinden. Er werd al even gegrapt over de Achmea Vrijwilligers Trofee of de Sporthuis Jonker Trofee. Klinkt niet gek toch? Wie weet klinkt uw naam of onderneming nog beter voor deze trofee. Voor mij persoonlijk ook helemaal niet onlogisch. Wat ik alleen niet begrijp, is waarom de gemeente dit niet geregeld heeft. De Beursvloer was de perfecte avond om een match te vinden. Nu lijkt het alsof zij de handen er vanaf trekken en dat doet de vrijwilliger en het vrijwilligerswerk geen goed. Het initiatief ligt weer in handen van de goede burgers van Apeldoorn. Ik pleit voor het behoud van de Apeldoorn Trofee. Wie verbindt zijn naam aan de Apeldoorn Trofee? Voor de kampioenen van ons 055!

Meer info? Bekijk hier de filmpjes van de genomineerden 2011 gemaakt door GreenPixx Media:

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!