Gemeente neemt maatregelen centrum samen met ondernemers

Zondag 3 mei 2020

Door Tom Brands

Tom Brands

De gemeente Apeldoorn neemt in overleg met ondernemers in de binnenstad een hele reeks maatregelen om het mogelijk te maken dat het winkelend publiek de 1,5 meter afstand tot elkaar kan bewaren.

 • De warenmarkt gaat door, maar is verspreid over het Marktplein en het Raadhuisplein, zodat er meer ruimte is.
 • We vragen de ondernemers in de Hoofdstraat, op de Deventerstraat, aan het Marktplein en aan het Raadhuisplein op zaterdag geen uitstallingen en borden buiten te plaatsen. Dit om voetgangers de ruimte te geven zodat die beter de anderhalve meter in acht kunnen nemen. Hoe minder obstakels, hoe meer ruimte.
 • We plaatsen borden met het verzoek aan bezoekers van de binnenstad geen fietsen in de winkelstraten te stallen, maar in de fietsenstallingen. Ook dit om zo min mogelijk obstakels in de winkelstraat te hebben, zodat er meer ruimte over blijft.
 • Als mensen buiten de winkels moeten wachten, is het de bedoeling dat die rijen niet dwars op de winkelstraat staan, maar langs de etalage van de winkel, zodat ze de doorgang op straat niet belemmeren. Om dat in goede banen te leiden gaan we zo spoedig mogelijk markeringen laten aanbrengen in samenwerking met de ondernemers. Datzelfde gaan we doen bij pinautomaten.
 • Bij een aantal smalle doorgangen (bijvoorbeeld de Prinsengang en Markthof) is eenrichtingsverkeer voor voetgangers ingesteld. Er komen onderbordjes bij om duidelijk te maken dat de verkeersborden voor voetgangers gelden.
 • Bij de opgangen van de parkeergarage naar het Marktplein is eenrichtingsverkeer ingesteld. Dit omdat de trap te smal is en je bovendien de hoek niet om kunt kijken.
 • Aan het begin van het voetgangersgebied staan borden met ‘hou 1,5 meter afstand tot elkaar’.
 • Boven de winkelstraten hangen spandoeken met diezelfde boodschap.
 • We brengen verspreid in het centrum pijlen met anderhalve meter op de verharding aan, zodat mensen kunnen zien hoe lang anderhalve meter is.
 • Er lopen ‘anderhalve meter mensen’ rond in de winkelstraat en op de markt met borden die ook aangeven hoe lang anderhalve meter is.
 • De werkzaamheden in de Markstraat zijn in zoverre afgerond, dat mensen elkaar daar weer met voldoende afstand kunnen passeren.
 • Omdat gebleken is dat het op zaterdag met name tussen 11 en 15 uur erg druk is, willen we op dat moment geen groot obstakel als een draaiorgel in de winkelstraat.
 • Het centrum is nu niet bedoeld voor een uitje of een ommetje. Als het te druk wordt, is het steeds moeilijker om 1,5 meter afstand te bewaren. We communiceren via diverse kanalen de volgende boodschappen:
 1. Doe vooral je boodschap bij onze lokale ondernemers, maar:
 2. Koop gericht en ga dan weer naar huis
 3. Kom alleen
 4. Parkeer je fiets niet in de winkelstraat
 5. Mijd de drukke momenten
 6. Vorm een wachtrij voor de winkel langs de etalage

Bij alle maatregelen die we nemen is het uitgangspunt in eerste instantie dat we uit gaan van medewerking van publiek en ondernemers, waar bij we primair een beroep doen op ieders verantwoordelijkheidsgevoel. De gemeente heeft zeer regelmatig overleg met Centrummanagement, de vereniging van ondernemers in de binnenstad, om de maatregelen af te stemmen.

De statistieken ten aanzien van het aantal ziekenhuisopnames geven aanleiding tot licht optimisme, maar het virus is nog steeds niet voldoende onder controle. De zorg is nog steeds overbelast, er sterven nog steeds elke dag mensen aan corona. Daarom blijft het voorlopig noodzakelijk om de regels van het Kabinet te blijven opvolgen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!