Gemeentebreed actieplan tegen hondenpoep

Dinsdag 26 maart 2013

Door StrangeArt

Uit een recent uitgevoerd ontevredenheidsonderzoek blijkt dat hondenpoep nog steeds ergernis nummer 1 is. Langdurige campagnes hebben niet geleid tot een mentaliteitsverandering. Tijd voor het college om eens integraal en multidisciplinair naar dit hardnekkige probleem te kijken. Na een korte verkenning bleek dat een hondspecifieke benadering (DNA analyse) de meeste kans biedt om de eigenaar van de “poepende hond” te achterhalen.

Het is de intentie om van elke hond DNA te verzamelen. Wordt er buiten de daarvoor aanwezige uitlaatplekken een hondendrol gevonden dan wordt van deze ontlasting een monster genomen en het monster wordt vervolgens geanalyseerd op DNA. Komt het DNA in het monster overeen met het in de database aanwezige “honden” DNA, dan is er een “match”, de eigenaar is bekend en er kan dus worden overgegaan tot het innen van een (forse) boete.

Probleem bij deze methodiek was de werklast om van alle in Apeldoorn aanwezige honden het DNA te verzamelen. De wethouder van Sociale Zaken kwam met het voorstel om voor deze actie bijstandsgerechtigden in te zetten. Deze arbeidsparticipatie van bijstandsgerechtigden past in de huidige tijdsgeest: “Doe iets terug voor de maatschappij”.

De wethouder van Financiën heeft naar de kosten-baten analyse gekeken en is blij met dit revolutionaire plan. Bij een opsporingspercentage van 43% is het geheel budgettair neutraal. Verwacht wordt een oplossingspercentage van 90% ! Alles boven 43% vloeit als bate in de gemeentekas.

Juridisch verwacht men geen problemen. Hoewel in het reguliere strafrecht geldt dat er een steunbewijs nodig is na een positieve DNA analyse, is het steunbewijs hier de duidelijk zichtbare hondendrol.

De praktische uitwerking is als volgt:
Bijstandsgerechtigden bezoeken huishoudens met een hond. De hond krijgt een met vleesbouillon geïmpregneerd stokje voor zijn bek. Reflexmatig gaat de hond aan het stokje likken en laat zo wat speeksel achter. Dit met speeksel bevochtigde stokje wordt vervolgens op DNA geanalyseerd.Een andere groep bijstandsgerechtigden wandelt door de wijken en neemt van elke  hondendrol een monster.

Ook inwoners van Apeldoorn kunnen actief meewerken. Ziet u hondenpoep, neem een klein monster met bijvoorbeeld een luciferpinnetje of een takje, doe het monstertje (een klein beetje is voldoende) in een envelop en zend de envelop naar het Stadhuis. Afzender is niet nodig, vermeld wel op de envelop: Hond.

Op Tweede Paasdag wordt op het Stadhuis een demonstratie gegeven van de DNA analyse. Gekozen is voor deze vrije dag om zoveel mogelijk Apeldoorners de gelegenheid te geven om dit landelijk unieke concept te kunnen bekijken.
Dus: Kom kijken: Maandag 12.00 – 16.00 Stadhuis Marktplein (hoofdingang). Als u tegelijkertijd uw hond meeneemt wordt zijn/haar DNA bepaald. Let op: U krijgt alleen op deze open dag een grafische uitdraai van de DNA sequens mee.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!