Geslaagde benefiet avond voor de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn

Zaterdag 29 april 2017

Door Ben Eggermont

Het ACEC-gebouw aan de Roggestraat was gisteren, vrijdag 28 april 2017, de plek voor de benefiet bijeenkomst ten bate van de Stichting Zwerfjongeren Apeldoorn. Deze avond was georganiseerd door Roelof Rump en Marco Betman, de initiatiefnemers van het project ‘Buitenspel en van de radar verdwenen’.

Het doel van dit project was het maken van een boek waarin de zwerfjongere zelf aan het woord is om op deze manier aandacht te vragen voor deze problematiek. Alle bezoekers van deze avond kregen het boek, beschikbaar gesteld door Stimenz, mee als blijvende herinnering aan deze avond. De helft van de opbrengst van deze avond kwam ten goede aan de stichting.

Na een korte introductie door Roelof en Marco, waarbij de laatste even de ontstaansgeschiedenis van de stichting toelichtte, was de vloer voor de Apeldoornse rapper Dani Maksimov. Hij bracht in een scherpe en appellerende rap de problemen van zwerfjongeren onder woorden. Een fragment dat bij mij is blijven hangen: ,,… als stoepkrijt verdwijnen ze van de straat”, een sterke en rake typering. De rap is terug te lezen op de website van de stichting of bekijk onderstaand Youtube filmpje.

Het podium was daarna voor een ex-verslaafde en ex-dealer, die de mensen een inkijkje gaf in zijn leven. Een schokkend en deels ontluisterend verhaal dat uiteindelijk uitmondde in een weg naar herstel die hij toch met hulp van anderen had weten te vinden. Het publiek, onder de indruk van zijn verhaal, kreeg daarna de gelegenheid vragen te stellen. Op de vraag: ‘Wat is de beste manier om jongeren te behoeden voor deze manier van leven?’, kwam het antwoord: Je kan het niet voorkomen, verslaving is een chronische ziekte. Iemand anders vroeg: ‘Leef je nu altijd met angst voor dreiging?’ en werd beantwoord met :”Ik kan het niet tegenhouden. Ik leef vandaag.” Op de vraag naar de betekenis van zijn verhaal zei hij: ,,Ik ben trots op mijn verhaal, niet op wat ik heb gedaan.”

Na de maaltijd, verzorgd door Adnan Akdemir, werd de avond voortgezet met een optreden van Emily als thematische clown. Op een mime-achtige manier wist zij de zwerfjongere in zijn omgeving neer te zetten, waarbij iedereen op zijn eigenwijze het beeld op zich kon laten inwerken.

De triatleet Gregor Stam bracht aansluitend zijn verhaal, hoe op jonge leeftijd de sport zijn leven veranderde. Een ingrijpende periode uit zijn jeugd wist hij met topsport te overwinnen. Deze ervaring gebruikt hij om jongeren te helpen: ,,Jongeren met ADHD, autisme of depressies kunnen bij mij terecht. Mijn eerste cliënt een game-verslaafde autistische jongen die heb ik in de loop van 5 jaar begeleiding helemaal op de rit gekregen. Geduld en doorzettingsvermogen zijn de eigenschappen waarmee ik dit werk kan doen.”

De rap van Dani

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?