Gevluchte Mosa genomineerd voor UAF-Award

Donderdag 12 september 2019

Door Redactie

Een student Accountancy uit Apeldoorn, Mosa Al Mansour, is één van de zeven genomineerden voor de UAF-Award. De genomineerden zijn talentvolle nieuwkomers die een bijzondere prestatie hebben geleverd als student, werknemer of vrijwilliger. Tot 23 september kan iedereen hier zijn stem uitbrengen. Op 5 oktober maakt Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF bekend wie de uitblinker van het jaar is.

Het UAF zet zich in voor de ontwikkeling van gevluchte studenten en professionals, en voor hun integratie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de verkiezing biedt het UAF een podium aan talentvolle vluchtelingen die opvallen door hun inzet, hun studie- en werkprestaties en hun bijdrage aan de samenleving. Tegelijkertijd wordt aandacht gevraagd voor de grote inspanningen die vluchtelingen leveren om hun toekomst vorm te geven, iets wat vaak onopgemerkt blijft.

De 27-jarige Mosa Al Mansour was tweedejaars student landbouwtechniek in Syrië. In 2015 is hij samen met een vriend gevlucht en moest hij zijn familie achterlaten. ,,Ik moest hier helemaal opnieuw beginnen. Ik wist vanaf dag één in mijn opleiding dat ik registeraccountant wilde worden. Het mooie aan dat beroep is dat je de maatschappij dient. Je controleert het gehele jaarverslag met behulp van de wet- en regelgeving. Alles moet betrouwbaar zijn. Dat zit in mij.”

In anderhalf jaar tijd leerde Mosa op hoog niveau de Nederlandse taal. Hij werd toegelaten tot de hbo-opleiding Accountancy bij Saxion in Deventer en slaagde in één jaar voor zijn propedeuse. In de zomerperiode 2018 liep Mosa stage bij de Belastingdienst in Apeldoorn, omdat hij zijn netwerk wilde vergroten. ,,Dat vind ik belangrijker dan vakantie.” Inmiddels is hij begonnen met het derde studiejaar.

Vrijwilligerswerk en bijbaan

Naast zijn studie zet hij zich in als lid van de opleidingscommissie Financiën, Economie en Management. Momenteel is hij onderwijsassistent en begeleidt hij twee eerstejaars groepen in het vak Probleemgestuurd Onderwijs. Om zijn studie en levensonderhoud te kunnen betalen werkt hij bij Decathlon Apeldoorn.

Als vrijwilliger laat Mosa zien wat de Nederlandse gastvrijheid voor hem betekent. Zo deed hij vrijwilligerswerk bij kinderpretpark de Juliana Toren, Atlant zorggroep en deelde hij rozen uit in de stad. Ook zit hij in de bewonerscommissie in zijn flat en zet hij zich in voor andere vluchtelingen in de gemeente Apeldoorn die het moeilijk hebben.

Stem op jouw uitblinker van het jaar

Van 9 tot 23 september kan iedereen stemmen op de kandidaten voor de UAF-Award. Een onafhankelijke jury bepaalt, mede op basis van de publieksstemmen, wie de uitblinker van het jaar wordt. De winnaar mag een opleiding uitkiezen bij ICM Opleidingen & Trainingen voor maximaal vierduizend euro.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!