Gezocht: 100 correspondenten voor de nieuwe gemeenteraden

Vrijdag 16 mei 2014

Door Redactie

© stockfresh.com

Is jouw nieuwe gemeentebestuur klaar voor de netwerkdemocratie? 100 correspondenten gaan 100 nieuwe gemeenteraden volgen: hoe gaan de nieuwe gemeenteraden om met de maatschappelijke initiatief? Speelt het netwerk van actieve burgers en sociale ondernemers een rol in het programma van het college? En (waar) zien we de energieke samenleving terug in de gemeentebegroting en de plannen voor de komende periode?

Volg een gemeenteraad

Donderdag 27 maart 2014 zijn de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. De verhouding tussen overheid, burgers en ondernemers is aan het veranderen. Hoe gaan de nieuwe gemeenteraden om met de nieuwe verhoudingen? Voor het 100×100 project Misschien speel jij hier zelf een rol in, vormt het netwerk waar jij onderdeel van uitmaakt een katalysator of ben je gewoon geïnteresseerd in de lokale politiek. Wil jij precies weten hoe het zit met de gemeenteraad in een netwerksamenleving, dan nodigen we je uit om correspondent te worden voor 100×100.

Als 100×100-correspondent volg je een gemeenteraad in de periode tussen de collegevorming en de bespreking van de gemeentebegroting. Door goede vragen te stellen krijg je niet alleen informatie maar zet je raadsleden, griffiers, collegeleden of ambtenaren wellicht ook aan het denken over andere manieren om de verbinding te leggen tussen de politieke agenda en de agenda van de samenleving.

Je bent vrij om naar eigen inzicht vorm te geven aan jouw onderzoek: passend bij de gemeenschap en passend bij jouw eigen betrokkenheid. Drie informatiebijeenkomsten geven je tools om hiermee aan de slag te gaan, maar ook gelegenheid om met andere correspondenten kennis en ervaring uit te wisselen.

100 vrijwillige correspondenten

Wij zoeken: 100 vrijwillige correspondenten die zich willen committeren om van nu (zodra het nieuwe college is gevormd) tot oktober (direct na begrotingsbehandeling) hun gemeentebestuur te bevragen. Iedereen die dit als een uitdaging ziet is welkom: bewoners, ambtenaren, ondernemers, journalisten, studenten, of … jij?

Wij bieden: drie inspirerende informatiebijeenkomsten, een helpdesk, praktische tools en waar mogelijk een podium.

Wij vragen: een kort verslag van jouw ervaringen (max. 2 A4) ter afronding van de zoektocht.

Doe mee: meld je aan als correspondent via www.100×100.nl

Voor meer informatie: Yvette Jeuken: yvette@netdem.nl / 06 4184 2902

 

100×100 is een initiatief van Marije van den Berg (De Caleidoscoop/Whiteboxing), Jornt van Zuylen (Ministerie van Binnenlandse Zaken) en en Yvette Jeuken (Stichting Netwerk Democratie)

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!