Gospelzanger David de Haan brengt zijn eerste CD uit

Zaterdag 27 januari 2018

Door Ben Eggermont

In een bomvol Gebouw 055, de thuishaven van ‘De Basis – Kerk met compassie’ aan de Condorweg 1 in Apeldoorn, presenteerde David de Haan
zijn eerste CD met het geven van een gratis concert. Dit zeiden een aantal bezoekers:

Roel Nijholt: ,,Het was een mooie en bijzondere avond. David bracht zijn eerste cd uit. Indrukwekkende verhalen en prachtig geïllustreerd door de zandkunstenaar Gert van der Vijver en nog veel meer mensen. Gefeliciteerd, klasse hoor!”

Linda de Boer: ,,Een feest om dit mee te mogen maken, succes met jouw cd en hoop op nog zo’n concert met jouw muziekvrienden, wat een talent!”

John van Asselt: ,,Man, wat een gigantisch mooi concert! Je hebt ons echt versteld doen staan. Super mooi. Ik ga je cd grijs draaien.”

Kortgeleden sprak ik met hem.

Hoe is dat project zo ontstaan?

,,Ik ben eigenlijk al jaren bezig met een CD-project. Het heeft door omstandigheden wat oponthoud gekend. Waar ik ook actief ben in de gemeente.
Ik ben er begonnen als vrijwilliger. Ik ben aangezocht om de muziek daar op te zetten. We hebben een groep van 35 mensen en dat vraagt aansturing en leiding en verder zijn er door het jaar heen grote projecten rond Pasen en de Kerst. En mede daardoor was er wat minder tijd voor het project. Maar nu is het toch zover.”

Het zijn je eigen teksten?

,,Ik ben in 2008 al eigenlijk begonnen met schrijven mede naar aanleiding van mijn ziekte. Er is toen bij mij melanoomkanker geconstateerd. Ik ben gelovig opgevoed, in die periode ben ik daar intensief mee bezig geweest en heb toen God echt leren kennen. Vanaf dat moment is mijn leven wel veranderd. Het eerste lied wat ik toen schreef had daar ook mee te maken, de titel is ‘Broken pots’. Dat je door de breuken en butsen die je oploopt niet waardeloos bent, maar juist van betekenis kan zijn. Op deze CD staan 6 eigen nummers, deels samen met Erik Westerink, die ik inmiddels had leren kennen. Samen schrijven we de muziek. Speciaal voor deze gelegenheid heb ik muzikanten ingehuurd, allemaal gerespecteerde musici uit de gospelwereld. Daarnaast draagt Sir5, een gospelgroep van 5 mannen, waaronder ikzelf, haar steentje bij, evenals de zandkunstenaar Gert van der Vijver. Een vol programma.”

Hoe lang zing je nu al?

,,Ik ben voor het eerst op een koor gegaan toen ik ruim 14 jaar was. Het was het koor waarbij mijn vader dirigent was. Vanaf dat moment is het zo door gegaan. Daarna kwam ik in contact met de Continental Singers, daarmee heb ik een aantal jaren door Europa getoerd. Daar ben ik wel heel erg geraakt door wat ik in de wereld heb gezien, veel geleerd en gegroeid in geloof. Daarna nog in verschillende koren gezongen. En nu hier bij De Basis.”

Heb je nog grote voorbeelden waar je je aan spiegelt?

,,Uit de gospelwereld zijn dat bijvoorbeeld de Gaither Vocal band, David Phelps, Michael English. Als ik kijk naar de seculiere muziek dan denk ik aan Lionel Richie en Elton John, ik houd erg van zang en piano.”

Heb je nog regelmatig optredens?

,,Op dit moment zing ik wekelijks in De Basis. We hebben iedere zondag twee laagdrempelige diensten. Af en toe optreden met Sir5. We wachten maar rustig af wat er gaat komen.”

Wat is je drijfveer om dit te doen?

,,Ik wil graag mijn ervaringen delen en vertellen wat God voor mij betekend. Het is niet iets wat ik kan en wil opdringen, maar ik wil het wel vertellen aan ieder die het horen wil.”

Samenstelling muziekgroep: Denise Brand: piano, Arend Jansen: gitaar, Wilkin de Vlieger: drums, Luca Genta: bas en cello en Adri Rahanra: saxofoon. Vocals: Corine de Haan-Kruid, Karel Foppen en Wyke Bokma.

Te koop: David de Haan – Hope

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!