Gratis bosje hei knippen op de Veluwe

Dinsdag 17 augustus 2021

Door Carla van Vliet

Unsplash, Omar Sotillo Franco

Ben je ook zo’n liefhebber van de paarse heidevelden? Dankzij de ideale mix van zon en regen van de laatste tijd, komen de uitgestrekte velden deze maand in rap tempo in volle bloei. Je bent geneigd ervan te plukken, zodat je thuis nog langer kunt genieten van de intense kleur. Normaal gesproken mag dat natuurlijk niet, maar Het Nationale Park De Hoge Veluwe maakt hierop een uitzondering. Op 21 en 22 augustus mag je een mooi bosje heide knippen en mee naar huis nemen.

Terreinbeheer

Het Nationale Park De Hoge Veluwe zorgt voor een weloverwogen beheer van zijn terreinen en de daarbij behorende flora en fauna. Eén van de terreintypes is de heide. Wanneer de natuur volledig zijn gang zou gaan, zouden de heidevelden op den duur veranderen in bos. Daarom is heide een landschapstype dat door de mens in stand wordt gehouden. Begrazing, afbranden, plaggen en maaien zijn de verschillende toegepaste beheermethoden. Voordat in het najaar het heideperceel gemaaid wordt, krijgen de bezoekers de kans een bosje bloeiende heide te knippen en mee naar huis te nemen. Op deze manier help jij, als bezoeker, mee aan het terreinbeheer.

Hei is goed-bon

Uiteraard zijn er voorwaarden aan verbonden en kun je niet in het wilde weg gaan knippen. Ben je geïnteresseerd? Haal dan vooraf bij het Museonder de ‘Hei is goed-bon’. Daarmee kun je naar de aangegeven locatie gaan om je bosje heide te knippen. Er is hiervoor een terrein van ongeveer 1 hectare vrijgesteld. Op de locatie geven natuurgidsen je nog meer informatie over het heidebeheer. Hoewel er op elke locatie snoeischaren aanwezig zijn, is het om wachtrijen te voorkomen, raadzaam om een eigen snoeischaar van huis mee te nemen.

Knippen kan op 21 en 22 augustus 2021 van 10.00 tot 17.00 uur. De heide knippen is gratis, wel moet je toegang tot het park betalen.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!