Groen estafettestokje 16: Van het gas af? Maar hoe dan…

Zondag 6 oktober 2019

Door Redactie

Als (voorlopig) laatste artikel in deze reeks van de Groene Estafette schrijven wij – energieregisseurs van de gemeente Apeldoorn – zelf iets over waar we ons mee bezig houden.

De groene estafette wordt deze week voorlopig beëindigd met een gesprek tussen de mensen die de afgelopen periode wat geschreven hebben én de gemeenteraad. Dit gesprek gaat over de warmtetransitie: hoe komen we in alle wijken van Apeldoorn ‘van het gas af’? Dit is een enorme opgave, waarvan niemand nog precies weet hoe het moet. Met elkaar in gesprek gaan, luisteren naar elkaars ideeën en zorgen – dat is de start van een langdurig proces dat uiteindelijk zal leiden tot een groene toekomst.

Dit past goed bij onze rol als verbinder, wij zoeken altijd naar de samenwerking. Wij staan voor een onafhankelijke rol, in het belang van de mensen in de wijk. Ons uiteindelijke doel is om het energieverbruik op een voor ‘gewone’ mensen realistische en betaalbare manier te vergroenen. Pas dan kan iedereen meedoen, en kunnen we met ons allen ‘van het gas af’.

Ondanks dat nog niet precies helder is, hoe we dit doel gaan bereiken, zijn er toch dingen die iedereen nu al zou moeten en kunnen doen. Een aantal maatregelen kunt u daarvoor zonder enig budget al direct invoeren: namelijk uw gewoontes veranderen (zoals bijvoorbeeld de deur van de woonkamer altijd netjes dicht houden). Een aantal andere maatregelen kosten iets meer, maar verdienen zich snel terug. Denk daarbij aan radiatorfolie, apparaten niet in standby laten staan en led-verlichting. En natuurlijk kunt u uw huis isoleren! Spouwmuurisolatie is minder duur dan u wellicht denkt.

Woon jij in één van onze wijken en wil je meepraten? Of heb je advies nodig? Vind je het leuk om samen met de mensen in uw wijk bezig te zijn? Neem contact met ons op. We zoeken zeker niet alleen mensen met een interesse in techniek. Juist ook andere kwaliteiten zijn nodig als we met ons allen een duurzamere samenleving willen.

Groene groeten,

Albert van Dam (De Parken): deparken@energiekapeldoorn.nl
Dieuwke De Boer (De Maten): dieuwkedeboer@de-a.nl
Floriske van Geest (Zuid): floriskevangeest@de-a.nl
Marjolein Tillema (Kerschoten en De Naald, KEN): regisseur@kerschotenenergieneutraal.nl
Han Meurs (bedrijventerreinen): hanmeurs@de-a.nl

P.S. Vanaf november zetten we de estafette op een andere manier voort: een keer per maand wordt het stokje doorgegeven aan de volgende persoon. Deze verhalen komen ook dan weer op (onder andere): www.energiekapeldoorn.nl, www.de-a.nl, www.kerschotenenergieneutraal.nl en op onze Facebookpagina’s.

Elke maandag onze verhalen in de mail?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!