Grondverkenners helpen brandweer tegen heidebrand

Woensdag 4 april 2012

Door Redactie

Brandweer Apeldoorn heeft het aantal grondverkenners voor natuurbrandbestrijding uitgebreid. Met de inzet van grondverkenners wil zij de brand effectiever bestrijden en de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. Natuurbrand is een van meest waarschijnlijke risico’s op de Veluwe, met ernstige gevolgen voor mens en dier, natuur en economie.

De heidevelden in de omgeving van Apeldoorn worden al enige jaren geteisterd door branden. Om deze sneller en effectiever te kunnen bestrijden zet de brandweer zes grondverkenners in. Deze hebben als taak collega-brandweerlieden in te lichten over het verloop en de bestrijding van een natuurbrand. Een verkenner let op zaken als windkracht, windrichting en de vegetatie en de bereikbaarheid van de paden in het getroffen gebied. Met deze kennis bepaalt de brandweer het mogelijke verloop van de brand, de benodigde aanrijroutes en de locaties voor waterwinning om het vuur zo snel mogelijk in de kiem te kunnen smoren.

Omdat niemand zit te wachten op zwartgeblakerde velden roept de brandweer wandelaars en fietsers op niet te roken in een natuurgebied of de sigaret zorgvuldig (nat) uit te maken voordat deze wordt weg gegooid en hun afval weg te gooien in de afvalbak of deze mee te nemen naar huis. Daarnaast vraagt de brandweer bezoekers hun auto niet te parkeren op de bospaden. Bospaden blijven daardoor vrij voor de hulpverleningsvoertuigen.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?