Help de bevolking van Oekraïne

‘Hartje’ wintermarathon!

Vrijdag 3 februari 2012

Door Wim van Beek

Iedereen in Nederland praat over de Elfstedentocht, maar niet in Apeldoorn. In plaats van schaatsen om onze voeten te binden, trekken we dit weekend allemaal de hardloopschoenen aan om deel te nemen aan één van de vier afstanden tijdens de Midwintermarathon (8 km, 18,5 km, 27,5 km of marathon).

Op 5 februari is het zover. Dan klinkt het startschot tijdens dit hardloopfeest. De Loolaan nabij Paleis het Loo zal dan weer het decor zijn van de hardloper! De Midwintermarathon zal dit jaar naar verluidt meer dan 10.000 deelnemers een warm welkom heten. Zoveel deelnemers is een nieuw record voor de organisatie en daarmee behoren ze tegenwoordig tot de grootste hardloopwedstrijden van Nederland. Voor het eerst zijn er startvakken.

Met prachtige heuvels en omringd door fantastische Veluwse bossen is het misschien niet de snelste, maar wel absoluut de mooiste hardloopwedstrijd van Nederland. Ik ben benieuwd wat het dit jaar voor een kiekjes zal opleveren.

De koude omstandigheden zorgen ervoor dat het evenement zijn naam eer aan doet! Nostalgie en historie gaan we dit weekend beleven. Fantastisch toch? Ik vraag me overigens af wat zwaarder is, een Utrecht marathon lopen in het voorjaar bij 27 graden Celsius met kans op oververhitting of de Midwintermarathon bij -5 graden Celsius en drinken uit een sportbidon met ijsklonten erin? Moeilijke discussie. We kunnen deze vraag enkel en alleen stellen aan een deelnemer die kan zeggen. ‘Ik heb beiden marathons overleeft.’ Dergelijke woorden zijn wel van toepassing.

Ik heb tweemaal deelgenomen aan de Mini-marathon en beide edities in 2008 en 2009 gewonnen met dezelfde koude omstandigheden als dit jaar. Ik kan je vertellen, de combinaties van heuvels, wind en kou gaat je niet in de ‘warme’ kleren zitten. Op het einde voel je je knieën niet meer.

In 2009 weet ik nog precies wat ik dacht toen de Amersfoortseweg op stormde. Waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. Dan kijk ik even in de rondte en denk ik; ‘Wat mag ik toch in een prachtig natuurgebied deze wedstrijd lopen.’ De natuur leidt heel even af en voor je het weet is de finish op de Loolaan al weer inzicht, waar een erehaag aan mensen in de ijzige kou urenlang staan te wachten op papa, mama, zoon, dochterlief of collega. En zij denken dan, had ik maar meegelopen, dan had ik het ook lekker warm.

Allen hebben, zij de Midwinterhelden, zondagmiddag afgezien. Het publiek wat hopelijk rijendik aanwezig zal zijn, kan dan alleen maar met een hartverwarmende applaus respectvol toekijken hoe wij de zwaarste, maar mooiste wedstrijd van Nederland hebben gefinisht.

Eenmaal gefinisht staan er tientallen vrijwilligers klaar met een prachtige medaille en een warme deken om jou, die Midwinterheld op te vangen. Want helden zullen jullie allemaal zijn. Overleven is dus de enige gedachte die telt, de tijd is totaal onbelangrijk!

Tekst: Dennis Licht

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?