Herbestemming van Apeldoorns onverkoopbare grond naar stadslandbouw

Maandag 27 februari 2012

Door Hans Menke

Architectuurcentrum Bouwhuis organiseert een presentatie en debat over nieuwe kansen voor de Apeldoornse stedenbouw met Dorothea Venema van de buurtmoestuin De Trompenburg Amsterdam en Irene Straathof van het Christelijke Lyceum. De presentatie vindt plaats tijdens het Bouwhuiscafé op 6 maart in het ACECGebouw en zal beginnen om 20.00 uur.

Architectuurcentrum Bouwhuis probeert met het jaarthema 2012: “de eetbare stad” de verbinding te versterken tussen de stedelijke woonmilieus met hun hoogwaardige parken en openbare ruimte met het buitengebied. En daarbij voedsel als ruimtelijke ordeningsinstrument in te zetten. Bouwhuis organiseert dit jaar activiteiten die bewoners en ondernemers stimuleert nieuwe economisch interessante inrichtingsplannen te maken voor een aantal leegstaande terreinen in en aan de rand van de stad met als doel de leefomgeving aantrekkelijk te maken.

Wat vinden we er van om samen een gemeenschappelijke moestuin vorm te geven, brengt het ons  dichter bij de natuur? Versterkt het de relatie tussen stad en platteland? Draagt het bij aan een fysiek welzijn? Zorgt voedsel als gemeenschappelijk element voor nieuwe sociale en economische dynamiek?

In dit Bouwhuiscafé een eerste initiatief in samenwerking met het voortgezet onderwijs.

Op een deel van het oude Bakkenes terrein bij de Kanaaloevers wordt een braakliggend stuk grond ingericht als moestuin. Hiervoor gaan tweehonderd leerlingen van het Christelijk Lyceum in het kader van een educatief duurzaamheidproject zich in de maanden maart, april, mei en juni toeleggen op het verbouwen van eetbare producten in dit gebied. Bouwhuis wil met dit project van kennisoverdracht en zelfwerkzaamheid jonge mensen niet alleen bewust maken van de historisch gegroeide stedelijke infrastructuur in Apeldoorn, maar voor een langere periode betrekken bij nieuwe stedelijke inrichtingsplannen voor een gezonde, leefbare, duurzame stad. In dit gebied aan de Kanaaloevers biedt het een kans om niet alleen scholieren, maar ook buurtbewoners dichter bij de natuur en de oorsprong van ons voedsel te brengen.

Stadslandbouw wordt inmiddels in diverse steden in Nederland, maar ook in de rest van de wereld toegepast. In sommige steden blijkt stadslandbouw goed te zijn voor wijkvernieuwing, een alternatief gebruik van de groene ruimte. In andere steden wordt stadslandbouw ingezet om banen te creëren, of als sociale functie om elkaar te ontmoeten.

In de presentatie voorbeelden van de volkstuin nieuwe stijl en een debat over wat betekent het ruimtelijk, maar ook sociaal en economisch voor de binnenstad wanneer er tussen woonblokken landbouwproducten worden verbouwd.

Contact: secretariaatbouwhuis@xs4all.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

ONDERWERPEN

Tentoonstelling

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!