Herfstige sferen met najaarszonnetje op nieuwe locatie Roots in the Woods

Maandag 28 september 2020

Door Amrutha Mol

Het herfstseizoen is weer aangebroken op de Veluwe en dus is daar in Apeldoorn elk jaar het festival Roots in the Woods. Het spande er even om of het dit jaar wel zou doorgaan. Maar het ging door, maar wel flink anders dan de voorgaande jaren. Zo was het festival dit jaar te vinden bij Paleis het Loo en niet in het Beekpark. En ook werd het een paar weken eerder gehouden dan ‘normaal’. Het publiek moest even wennen, maar vermaakte zich prima.

De nieuwe locatie heeft overigens volgens de organisatie weinig met de hele situatie te maken. Marco Bod van de organisatie zegt hierover: “Na 10 jaar in het Beekpark te hebben gestaan wilden we graag een nieuwe plek om ons te blijven ontwikkelen en ons publiek te blijven verrassen.”

Dagprogramma voor gezinnen

Wat opviel was dat er vooral veel te doen was voor kinderen. Zo was er een klim en klauter parcours, konden de kinderen broodjes en popcorn bakken onder begeleiding van de medewerkers en ouders en was er een circusvoorstelling. “Tijdens het festival hebben we veel rekening gehouden met jonge gezinnen die naar het festival komen”, licht Marco toe.  Toch was er ook aan de volwassenen gedacht.  Er was muziek om naar te luisteren en theater om naar te kijken. En er was natuurlijk een groot streekdiner voor de volwassenen op zaterdagavond.

Over dat streekdiner was Thomas Kok uit Twello erg over te spreken: “Ik was meer dan tevreden over het streekdiner. Het was helemaal waanzinnig. De gerechten waren prachtig. Wij komen naar Roots in the Woods, omdat het een leuke dag uit is met het gezin. De organisatie heeft het zeker goed geregeld omtrent corona, de tafels stonden goed uit elkaar. Maar je merkt dat de 1,5 meter soms wel moeilijk te handhaven is. Maar verder is het een goed herfstfestival, ik ben blij dat er een festival is aan het einde van het seizoen.”

Sophia van de Ridder was ook een dagje uit met het gezin en zegt: “Ik vind Paleis het Loo mooier dan het Beekpark, hier heb je de mooie tuinen en in het Beekpark niet. Het leukste vind ik toch wel de muziek, dus daar willen we als gezin wel even naar kijken. Wij vinden dit wel een leuk herfstfestival en toen we hoorden dat het op Paleis het Loo was waren we zeker van plan om te gaan.”

Coronaproof festival

De organisatie heeft enige tijd getwijfeld of ze niet een jaartje over moesten slaan, zoals zoveel evenementen dit jaar. Marco: “We hadden op 1 juni wel twijfels om het door te laten gaan, maar het paleis heeft een ruime opzet. Er is extra horeca, extra theater en mensen worden geplaceerd neergezet. Daarnaast is er desinfectiegel en worden mensen aangesproken op de 1,5 meter en zijn er looppaden. Het organiseren van een festival met corona als meespelende factor is extra werk, maar het kan zeker.”

Martijn Rozendael vind het festival goed opgezet: “De organisatie heeft het keurig opgezet. Breed opgezet, bij de parkeerplaats werd er al rekening gehouden met de afstand. De auto’s werden om het vak geparkeerd en met een tijdsklok. Dus er wordt rekening gehouden met de 1,5 meter. Het broodjes bakken met de kinderen en het klimmen is het leukste. Ik hou van buiten zijn en daarvoor is dit festival een goede gelegenheid. Even een ochtend wat leuks doen. Het festival past goed bij de tijd van het jaar.”

Theater en muziek

Er werd door de organisatie een combinatie gemaakt tussen muziek en theater. Marco legt uit: “Onder andere theater voor de kinderen, een markies die verhalen vertelt en een kindercircus. Wij wilden dit graag organiseren voor Apeldoorn, dus we hopen dat mensen tevreden het festival verlaten. Het streekdiner was in ieder geval zeer geslaagd als je het aan mij vraagt. Ik heb veel blije mensen gezien. We hadden The Stokers die optraden en een silent poetry act. Heel leuk!”

Niels ten Cate kwam eigenlijk ook wel voor het concert en meldt: “Het is leuk om hier te kijken, zeker als je in de buurt woont. De organisatie heeft het redelijk goed aangegeven omtrent corona, overal staan borden enzo. Maar dat doet niks af aan de herfstsferen. Zeker nu het bij Paleis het Loo is wilde ik zeker even kijken.”

Mooier dan Beekpark

Janne de Jong is erg te spreken over de locatie en meldt: “Ik vind Paleis het Loo mooier dan Beekpark. Zeker met de tuinen erbij. Het is wel goed te doen om hier te komen. Om eerlijk te zijn is het wel heel erg gericht op kinderen, dus voor ons als volwassenen is het even zoeken wat we kunnen doen. Maar het is wel een leuk festival en een leuke locatie. Ik ben nog nooit bij dit festival geweest ,dus het is m’n eerste keer. De kampvuren en de muziek maken het herfstfestival wel af. Zeker omdat het bij Paleis het Loo is met de tuinen en de stallen er omheen. In het Beekpark is het krapper en is er minder te zien. Dus daar was ik denk ik niet naartoe gegaan.”

Rutger Bekebrede vond het Beekpark wel toegankelijker en vertelt: “Beekpark was wel makkelijker te bereiken, zeker voor mensen uit de stad. Nu is het meer een doel op zich, maar krijg je wel alle aspecten van Paleis het Loo erbij. Dus hier loop je wel wat vrijer rond. Vooral de kinderactiviteiten hebben onze prioriteit en we wisten al dat het leuk was. Er is veel ruimte. We boffen nu zeker ook met het weer en leuk dat dit nog wordt georganiseerd in de nadagen.”

Marco zelf is als organisator meer dan tevreden over deze eerste editie bij Paleis het Loo: “Het was een andere Roots-editie dan de afgelopen 10 jaar, maar met bijna 3000 bezoekers was het een fantastische eerste editie op Paleis het Loo.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!