Het mysterie rond Villa Kanaalzicht

Donderdag 2 januari 2020

Door Irma Bruisten

Grote kans dat je er wel eens langs bent gefietst, gelopen of gereden: Villa Kanaalzicht. Een verlaten, dichtgetimmerd pand. Maar wat is het verhaal achter het pand? Wij zochten het voor je uit.

Aan de Kanaalstraat op nummer 59 staat al vele jaren deze dichtgetimmerde Villa. Een monumentaal pand, gebouwd aan het einde van de 18de eeuw als twee onder één kap woning. Met uitzicht op het kanaal met witte zwanen, meeuwen en tegenover woontoren Het Potlood. De dubbele villa is vrijstaand gelegen aan de noordwestelijke zijde van de Kanaalstraat en staat in de huidige situatie aan de zuidoostelijke rand van een verder geheel braakliggend terrein. In het jaar 2000 is er les gegeven door Intuïtieve Trainingen. Een cursus voor het ontwikkelen van je zintuigen, het leren van aura’s zien en het leren jezelf te beschermen tegen ongewenste invloeden.

De buurt

Een buurtbewoner in de Wiepkingstraat (de achterbuurman) zegt dat hij geen hinder heeft van de leegstand. ,,Wel onbegrijpelijk dat het nog niet tegen de vlakte is gegooid. Volgens mij is er lekkage en staat de boel op instorten. En waarom niet een mooi parkje gemaakt op het braakliggende terrein? Ik woon hier al 21 jaar en er wordt al 21 jaar gezegd dat er nieuwe woningen komen.” Kinderen uit de buurt zeggen dat het er spookt. ,,Vaak als we in het speeltuintje zijn gebeurt er wel iets raars”, zo vertelt Wesley van 7 jaar. ,,Een voetbal verdwijnt in het water, een prullenbak valt spontaan uit elkaar of een fietser krijgt een lekke band.” Het zou fijn zijn als er iets veranderde. Een opknapbeurt en nieuwe bewoners is een prettig vooruitzicht.

De straat is breed van opzet en heeft zowel de functie van doorgaande route als onderdeel van het stedelijk winkel- en verblijfsgebied. De schaal van de bebouwing en de hoogte is beduidend groter dan die van de omliggende straten. Aan het einde van de negentiende eeuw vormde de Kanaalstraat al een belangrijke verbindingsroute tussen de Hoofdstraat en het kanaal. Volgens de Gemeente Apeldoorn heeft het pand een woonbestemming, net als vroeger. ,,Belang van het object: wegens absolute zeldzaamheid in architectuurhistorisch, bouwtechnisch, typologisch of functioneel opzicht is het wenselijk dat dit pand behouden wordt.”

Monumentaal pand

Uit documenten van de Gemeente Apeldoorn blijkt ook dat het pand in slechte staat van onderhoudt verkeert. Maar dus wel een monumentaal pand. Dit is besloten, omdat het pand voldoet aan 4 vereisten: het heeft architectuurhistorische waarde, stedenbouwkundige waarde, cultuurhistorische waarde en tenslotte ook nog zeldzaamheidswaarde. Voorlopig lijkt er in ieder geval weinig te gaan gebeuren. Het pand blijft er staan, maar dus wel dichtgetimmerd, zoals het al jaren is.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!