Het Orkest van de 21ste Eeuw

Donderdag 20 februari 2014

Door ereprijs

Het openingsconcert van de Young Composers Meeting 2014 met het Orkest van de 21st Eeuw vindt net als vorig jaar plaats in de Stadhuishal van Apeldoorn plaats. Ook dit keer een uitvoering door Het Orkest van de 21st Eeuw, een initiatief van de ereprijs om te komen tot een nieuwe invulling van het hedendaagse orkest, een ensemble binnen een orkest of een orkest+. Het concert begint om 16.00 uur en de ereprijs en Het Gelders Orkest werken samen in deze unieke vorm. Het is een mooie samenwerking, die al tweemaal gestalte kreeg in de opening van de YCM en de Gaudeamus Muziekweek 2013. Alle 16 ‘young composers’ zullen er bij zijn en ondergedompeld worden in de ‘Apeldoornsche’ warme actuele muziekdeken.

Uit een samenwerking met Ensemble Nouvelles (Mons, Belgie) en Ensemble Télémaque (Marseille, Frankrijk) en een eerdere ervaring met ‘Boxing Pushkin’ ontstond het concept voor het Orkest van de 21st Eeuw. Een nieuwe vorm tussen symfonie orkest en ensemble dat zich richt op het uitvoeren van de composities van nu en de toekomst. Enerzijds betekent dat los komen van het historische orkest ‘format’ en anderzijds het zoeken naar een (nieuwe) of aanvullende vorm om te kunnen anticiperen op de huidige en toekomstige tijdgeest waarbinnen zich de hedendaagse muziek verder kan en gaat ontwikkelen zonder de historische waarde en betekenis uit het oog te verliezen. Daarom een flexibele vorm (orkest) en nieuwe uitvoeringsmethodes (samenhangende composities, -presentatie en locaties). Een instrument met vele mogelijkheden en gedaantes in handen van componisten, dirigenten en muzikanten, dat een integrale presentatie voor alle zintuigen mogelijk maakt.

Naast bestaande en bekende (klassiek) instrumenten zullen elektrische instrumenten een grotere rol gaan innemen zoals de elektrische (bas)gitaar, slagwerk, draaitafels en sound environments en zullen stem maar ook bijvoorbeeld dj’s aan het instrumentarium worden toegevoegd. Het Orkest van de 21ste Eeuw biedt hierdoor een nieuwe zintuiglijke ervaring.

ORKEST VAN DE 21STE EEUW

Uitgevoerd worden werken van:

– Louis Andriessen – Monument for Graettinger
– Igor Stravinsky – Scherzo á la Russe – in de jazz orkest versie (Woody Herman)
– Robin de Raaff – Der Einsame im Herbst

Door de ereprijs:
Morgan Krauss – i could be an animal    a ghost   or a dead body
Anna Meredith – In Bloom

orkest de ereprijs

Marije v/d Berg, Jacqueline van Brink, fluit; Hans Witteman, klarinet; Sabine Laar, Ans van Dijk saxofoon; Dineke Griek, tuba; Peter de Hoop, Wilbert Zwier, trombone; Sjoerd Pauw, trompet; Jeroen van Dijk, hoorn; Aljosja Buijs,  piano; Paul Vos, elektrische gitaar; Herman Lamers, basgitaar; André Groen, slagwerk

Het Gelders Orkest

1e viool Jelena Ristic Melanie Jansen 2e viool Cindy Albracht Arthur Jan Ornée altviool Bart Peters Eileen Mc Ewan Peter van Praagh cello René Berman Liliana Rupp-Bromboszcz Mariella Kraaijenbrink e/v Duindam contrabas Hans Blok fluit Peter Verduyn Lunel hobo Jeroen Soors klarinet Arno Stoffelsma hoorn Syta Ijpma trompet Jacq Sanders trombone Jilt Jansma tuba Arjan Stroop slagwerk Peter Wolterinck Jan Roel Hamersma toetsen R Celia Garcia-Garcia

Ed Spanjaard dirigeert het opening concert

Het Orkest van de 21ste Eeuw, 23 februari, stadhuiszaal, Apeldoorn, aanvang 16.00 uur

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?