Huis De Zeeuwsche Knoop is Open Monument van de maand maart

Maandag 29 februari 2016

Door Redactie

Elke maand wordt er door Stichting Open Monumentendagen Amsterdam ergens in ons land een monumentaal pand uitgeroepen tot Monument van de maand. Voor de maand maart 2016 valt die eer te beurt aan Huis De Zeeuwsche Knoop, Burg. Tutein Noltheniuslaan 14 te Apeldoorn.

Stichting Apeldoornse Monumenten (SAM), die jaarlijks in september de Apeldoornse editie van de Open Monumentendagen organiseert samen met partners uit het Erfgoedplatform Apeldoorn, is
– evenals de jonge eigenaars van het huis – reuze trots op deze uitverkiezing. Zo krijgen liefhebbers van de Nieuwe Kunst en Arts and Crafts de gelegenheid om op zaterdag 12 maart tussen 11.00 en 16.00 uur dit rijksmonument, want dat is het, gratis te bezichtigen.

Het huis werd oorspronkelijk door Chris Wegerif in 1909 ontworpen en gebouwd, als woonhuis met atelier voor één van zijn vrienden, de van origine Zeeuwse beeldhouwer Pieter Puype. Momenteel wordt het huis verbouwd tot een comfortabele eigentijdse woning, waarbij de oorsponkelijke details worden gerestaureerd. Veel van die details zijn juist nu, na het verwijderen van latere toevoegingen, goed te zien. Tijdens de openstelling zullen gidsen uitleg geven daarover, alsmede over de scheppingen van Pieter Puype, die nog op meerdere plekken in Apeldoorn bestaan, zoals o.a. het borstbeeld van Koning Willem I op het Raadhuisplein, de Kwartjesfontein bij Marialust en de medaillons op De Naald.

Ook over de familie Wegerif, waarvan eveneens nog tal van hun andere scheppingen in Apeldoorn te zien zijn, is veel te vertellen. Daarom bieden CODA en het Apeldoorns GidsenCollectief (AGC) elke derde zondag van de maand (februari t/m november) het historisch arrangement ‘Wandelend langs Wegerif’ aan. Zie www.coda-apeldoorn.nl/activiteiten/erfgoedactiviteiten/historisch-arrangement.

Speciaal ter gelegenheid van het Monument-van-de-maand, wordt deze excursie, in iets aangepaste versie en tegen gereduceerd tarief, extra aangeboden op zaterdag 12 maart. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur start deze excursie vanuit de CODA-Bibliotheek, Vosselmanstraat 299, 7311 CL Apeldoorn.
Deze excursie duurt max. anderhalf uur en eindigt in huis De Zeeuwsche Knoop.
Deelname op 12-maart kost € 5,- p.p. incl. koffie/thee vóór aanvang.
Vooraf aanmelden is die dag niet vereist.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!