Ik ben verliefd

Zondag 6 april 2014

Door StrangeArt

Inderdaad “I’m falling in love”. Tegenstrijdige en heftige gevoelens, afkeer van mijn huidige partner, alles irriteert mij aan haar, ineens zie ik kleine dingen die onoverbrugbaar zijn. Het is een vreemde gemoedstoestand. Wat zou het toch zijn die hartstocht naar die ander. Mijn  “midlife crises” is al decaden voorbij, dat kan het dus niet zijn

Na consultatie van een psycholoog en een openhartig gesprek met mijn partner is er maar één conclusie mogelijk. Zij heeft mij bedonderd, en dat doet ze al jaren. Zij heeft een schijnwereld opgebouwd, een schijnwereld met vele beloften. Het was een fake relatie, gericht op haar “eigen agenda”, een verborgen agenda.

Inmiddels begrijp ik haar beter, zij heeft de diagnose Pseudologia phantastica (dwangmatig liegen). Schijnt iets te maken hebben met een rotjeugd en weinig zelfvertrouwen. Zij herhaalt tot vervelens toe, en met groot zelfvertrouwen, doorzichtige leugens en – dat is het trieste – zij lijkt er zelf nog in te geloven. Niet begrijpend dat velen haar langzamerhand beschouwen als een oplichter.

Kan ik leven met zo’n partner?, eigenlijk niet meer, soms breekt er wat. Om maar wat voorbeelden van haar leugenachtige gedrag te noemen:
Tijdens een feestje schalde zij “Nivelleren is een feest”, prompt werd de inkomensafhankelijke zorgpremie afgeschaft. Een jaartje later gaf zij de hoge inkomens een extra premie van 300 euro, aan de grote groep laagbetaalden dacht zij niet.
Stellig beweerde zij dat “Wij de Wajongers, de meest kwetsbare groep in de samenleving, moesten ontzien”. Prompt benoemde zij een ondergeschikte die juist bezuinigde op de Wajongers.
Zij zou iets doen “aan kinderen die in armoede leven”, nu blijkt dat tijdens onze relatie het aantal kinderen wat in armoede opgroeit flink is toegenomen.
En recentelijk nog “De strafbaarstelling van illegaliteit”. Alle feesten en partijen reisde zij af om duidelijk te maken dat het een logische wet was. Plotseling veranderde zij van gedachten en ruilde dit ferme standpunt in voor (nog) meer verschillen tussen arm en rijk. (Eerlijk gezegd was ik wel blij met die draai hoor).

Mijn nieuwe liefde betreft een niet zo knappe vrouw (sorry), het is niet fysiek, het is haar gedachtegoed wat mij zo verblindt. Onverbloemd de strafbaarstelling van illegalen aan de orde stellen (“als dit doorgaat doe ik niet meer mee”). Fel uithalen naar mijn partner: “je geeft geld aan hoge inkomens en vergeet de meest kwetsbaren in de samenleving”. Zij wil “200 miljoen voor dagbesteding ouderen, 500 miljoen lastenverlichting laagste inkomens”. Kortom, haar maatschappijvisie komt overeen met hoe ik graag wil hoe de wereld er uit ziet.

Mijn nieuwe liefde leidt niet aan Pseudologia phantastica, hooguit heeft zij wat autistische trekjes door nooit van standpunt te veranderen. Dat is in ieder gevel lekker duidelijk, je weet wat je aan haar hebt.

En mijn oude partner: ach ik blijf nieuwsgierig naar haar doen en laten. Wel valt mij op dat ze steeds meer vereenzaamt. Recentelijk nog bij de verkiezing van “het meest sociale meisje van de klas”: zij eindigde als laatste.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?