Ik voel mij opeens aangetrokken tot mannen. Ben ik biseksueel?

Zaterdag 9 april 2022

Door Saskia Paulissen

Matthijs (44)*, 2 kinderen, samenwonend met vriendin

Ik heb altijd vriendinnen gehad, ben 12 jaar getrouwd geweest en heb sinds vijf jaar een vriendin waar ik mee samenwoon. Ik ben nog nooit verliefd geweest op een man, maar de laatste tijd merk ik dat ik mij steeds vaker aangetrokken voel tot mannen. Dat is aan de ene kant heel opwindend en tegelijkertijd schrik ik ervan. Ik ben absoluut niet gay. Ik ben ook nog steeds gek op mijn vriendin. Ben ik dan biseksueel? En hoe ga ik daar dan mee om?

Allereerst is het volkomen normaal is dat je deze gevoelens ervaart. Ook op latere leeftijd kun je een nieuwsgierigheid ontwikkelen naar seks met iemand van hetzelfde geslacht. Het zijn vaak onze gedachten en ons oordeel hierover, die het lastig maken. De gevoelens op zichzelf zijn niet lastig. Die ontstaan gewoon. Opwinding, seksuele spanning, lust. Ze zijn een deel van onze menselijke ervaring. Dus maak het niet groter dan het is én probeer er geen label aan te hangen. Daarmee bedoel ik dat je jezelf niet meteen als biseksueel hoeft te identificeren. Hou het gewoon bij het feit dat je je nu seksueel aangetrokken voelt tot mannen.

Geef je fantasie de ruimte

Als je het oordeel over je gevoelens weglaat, ontstaat er ruimte om ze te onderzoeken. Is het voldoende om er vrij over te kunnen fantaseren, is de gedachte al opwindend genoeg of het kijken van gay porno of wil je ook daadwerkelijk seks met een man ervaren. Kortom, geef jezelf echt toestemming om dit voor jezelf te onderzoeken. Je geeft aan dat je een relatie hebt met een vrouw waar je nog steeds gek op bent. Heb je jouw gevoelens ook al met haar gedeeld? Kijk anders eens of je op een laagdrempelige manier deze fantasieën kunt bespreken met elkaar. Gewoon uitwisselen of zij wellicht ook wel eens gevoelens voor een vrouw heeft gehad. Hoe dat zou zijn? Wat jij ervaart? Puur delen van verlangens, gedachten, fantasieën zonder dat ze werkelijkheid hoeven te worden.

Misschien ga je uiteindelijk seks met een man ervaren, alleen of samen met je partner en wellicht is het fantaseren al helemaal genoeg. Wat de uitkomst ook is, ik wens je toe dat je dat vrij van oordeel mag onderzoeken.

*echte naam bij redactie bekend

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!