In Beeld: whiskystoker Peter Groen
Door Ben Eggermont
Aan de Chopinlaan nummer 65 staat, achter het woonhuis, de stokerij De Groene Draak van Peter Groen. Sinds een paar jaar wijdt Peter zich hier met zijn schoonvader aan het stoken van een oorspronkelijke en ambachtelijke Apeldoornse whisky.
Hoe komt een Apeldoorner op het idee om whisky te maken?
,,Mijn schoonvader en ik dronken nog wel eens een drankje. Op een gegeven moment ga je je afvragen, wat het nu eigenlijk is wat je aan het drinken bent. Zo zijn we ons gaan interesseren, wat is het, waar komt het vandaan en hoe wordt het gemaakt? We zijn cursussen gaan volgen daar hebben we veel geleerd en zo ontstond het idee: misschien kunnen we het zelf gaan doen.”
De naam Groene Draak, slaat dat op het Monster van Loch Ness?
,,Nee, helemaal niet. Mijn achternaam is Groen en vroeger noemden ze mij altijd ‘lange draak’ en het is een leuke speling met het schip van Beatrix. Dus ik dacht: dat is een goede naam. Het past wel een beetje bij kastelen, vuur en draken en dat past wel bij whisky.”
Hoe ben je naast de cursussen aan de kennis gekomen om echt whisky te maken?
,,Heel veel spitten op internet over distilleren, cursus whisky maken en veel zelfstudie en langzamerhand zelf proberen. Eerst een brouwsetje + distilleerketel gekocht en
Je bent zelf inmiddels wel een echte whisky-liefhebber geworden?
,,Er zijn echt heel veel verschillende whisky’s. Je hebt natuurlijk de grote wereldspelers achter de diverse distilleerderijen zoals Diageo met een marktaandeel van 36%. Met een fabrieksmatige productie en stevige marketing. Waar ook ter wereld je een fles van dat merk koopt, het smaakt altijd gelijk.
Hoe zit dat nu met de ouderdom in jaren 8, 12 en 20 jaar?
,,Als je vaten mengt dan mag het mengsel (blend) de leeftijd van het oudste vat krijgen, een vat van 20 jaar oud gemengd met meerdere vaten van 3 jaar oud, mag toch 20 jaar oud heten en als het uit één distilleerderij komt mag het ‘single malt’ genoemd worden.
Waar haal je je spullen en ingrediënten vandaan, is het allemaal vrij verkrijgbaar?
,,We halen de mout, de basis, nu van mouterijen uit Nederland en België . Die hebben voor whisky de goede gerst. Met verschillende graansoorten kun je ook nog de smaak bepalen.”
Welke factoren zijn belangrijk voor de smaak van whisky?
,,Het zijn een heleboel factoren en dat maakt het ook zo moeilijk. De soorten granen die je gebruikt, gerst is bekend voor het maken van goede alcohol. We hebben nu een recept met rogge erbij. Je kunt spelen met de verhouding gerst/rogge. De gerst kan ook gerookt zijn en dat geeft dan een rokerige whisky. Een beetje rokerig is ons doel. De basis is een bestaand recept op advies van de mout leverancier en wij borduren daarop verder.
Wat zijn nu je ambities voor de komende tijd?
,,Het mooiste zou zijn als je straks gewoon erkenning krijgt. Dat er mensen zijn die naar je whisky gaan vragen. En nog eens meedoen aan wedstrijden, is wel vrij commercieel ingesteld. Maar als je zo bij de beste whisky’s van de wereld kan gaan horen, dan is dat wel de moeite waard. De wedstrijden zijn vooral internationaal, maar de concurrentie is groot.
Hoe zit het met de accijnzen?
,,We zijn een jaar bezig geweest met de voorbereiding, snappen hoe het allemaal werkt, het aanvragen van de vergunning. Alleen voor het hebben van een ketel moet je al een vergunning hebben.
Doen jullie het volledig zelfstandig?
,,Absoluut, maar we hebben nu een samenwerking de Schavuyt, voor het brouwen van het bier/beslag. Zij brouwen nu voor ons 1000 liter die we bij ons kunnen gaan stoken. Hoe mooi kan het zijn, Apeldoorns gebrouwen mout met Apeldoorns water en in Apeldoorn gestookt. We hebben trouwens nu al een jenever, een gin en een korenwijn die we via Apeldoornse slijters aanbieden.
REACTIES