In de advent is de midwinterhoorn weer te horen

Zondag 20 november 2016

Door Redactie

De groep van ruim 20 midwinterhoornblazers zijn de laatste weken al weer druk aan het oefenen. Dit wordt thuis en op de lagere school De Steenbeek in Ugchelen gedaan. In de adventsperiode zullen de midwinterhoorns in en om Ugchelen weer te horen zijn. We beginnen aanstaande zondag 27 november op het Leesten te blazen, het Anbloasen. Er is een bewegwijzering waar dat gebeurd.

Dan zullen de blazers om beurten de weemoedige klanken van de midwinterhoorn laten horen. Maar wat voor weer het ook is, wij zijn er om 14 uur.

De traditie van het midwinterhoornblazen is al heel oud. Hierbij denkt men dat de eerste midwinterhoorns geblazen werden omstreeks het jaar 1672, in de grensstreek van Kotten, bij Doetinchem. Heel langzaam hebben dorpen en buurtschappen deze traditie overgenomen en werd er steeds meer in de adventsperiode geblazen. Dit werd voornamelijk gedaan rond de kerstnacht, de herdertjesmis. Men blies de Olde Rôep. Elke buurtschap zijn eigen Olde Rôep. Maar we kunnen nog verder in de tijd terug waarop de herders in het veld de aankondiging van de geboorte van Jezus bliezen. De herders bliezen op hun herdershoorn, vaak gemaakt van een runderhoorn.

Op 20 en 21 december wordt er rond de winterzonnewende geblazen, om het “nieuwe” licht aan te kondigen. De dagen zullen vanaf dat moment weer langer worden. Ook dit doen we op het Leesten.

In het afgelopen jaar is er flink geoefend door de blaasgroepleden. Midwinterhoornblazen doe je niet zo maar. Een goede hoorn die wij bouwen uit een berkenstam, een mondstuk van vlier (happe) en dan veel oefenen door de blazer.
Wanneer de blazer al gewend is om een blaasinstrument te bespelen zal het leerproces sneller verlopen. Maar een ongeoefende blazer moet al snel rekenen op 2 jaar voordat er 4 tonen zuiver geblazen kunnen worden. Vanuit de blaasgroep wordt iedereen geholpen op zijn eigen niveau. Bloasmeesters zijn bereid om de aankomende blazers goed te leren blazen.

De verschillende melodieën die wij blazen worden afgestemd op de reden en de tijd van de adventsperiode.

We zijn bij verschillende Ugchelense activiteiten als het kerstdiner van de Ugchelense Vrouwenvereniging of bij Het Zingen voor het Kind op het Leesten. Maar ook de verschillende kerstmarkten van Apeldoorn, Beekbergen, Hoenderloo en Schaarbergen zullen we bezoeken.

Wanneer de midwinterhoorns zijn te horen is te lezen op onze website www.midwinterhoornblazenugchelen.nl. Hier staat de agenda met de verschillende data en tijden van de optredens. Volg ons op Twitter en op Facebook voor de laatste informatie.

Het midwinterhoornblazen in Gelderland en Overijssel staat sinds 2013 op de lijst van het Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland,

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!