“In de naamgeving hebben we al rekening gehouden met groei.”

Zondag 30 januari 2011

Door naomi venus

Drieluik Ondernemende vrouwen in Apeldoorn (deel 2)

Zit Apeldoorn wel te wachten op nog meer crèches en is er nog wel markt voor met de recessie en daarmee ook de groeiende concurrentie? MAM’s Kinderopvang heeft pas haar deuren geopend en ook  Koningskind opent binnenkort een nieuwe locatie in Apeldoorn-West. De twee ondernemende vriendinnen Linda van der Vliet en Katinka Walhout denken van wel. “Juist nu. Ouders worden kritischer. Het gaat om flexibiliteit en je aanbod aanpassen op de vraag. Dat is wat wij doen.” Jong zijn ze nog. Met hun 26 en 31 jaar openen zij in maart van dit jaar Fris! Kinderdagverblijven. Niet ontstaan vanuit een jarenlange droom, maar  ontstaan vanuit een ideaal. Uit ervaring zagen zij dat het ook anders kan en er nog genoeg te verbeteren is in crècheland.

Gewoon doen
De verbouwing is in volle gang. Alleen het grote houten kruis en de glas-in-loodramen herinneren binnen nog aan de eerder dienstdoende  Nieuw Apostolische Kerk. Maar deze zullen snel plaats maken voor een verdieping waar kindjes spelen en grotere, nieuwe ramen zodat alles voldoet aan de eisen.  “Het idee is een jaar geleden ontstaan aan de symbolische keukentafel, “ zegt Linda lachend. “We hebben marktonderzoek gedaan, de visie bepaald en een pand gezocht. Gewoon doen. We hebben niet gedacht: wat kunnen we ondernemen om er zo veel mogelijk geld aan te verdienen. We hebben hier al onze idealen ingestopt.”

Uniek
Met enthousiasme vertellen ze over de Daltonwerkwijze die ze gaan toepassen op hun kinderdagverblijf en dat dit nog niet in Nederland bestaat. Dat roept natuurlijk iedereen die een eigen onderneming begint. Maar het klopt. Het toepassen van de Daltonprincipes bij crèches is uniek in Nederland. Met spanning wachten ze op hun certificering van De Nederlandse Dalton Vereniging. Hiermee wordt Fris! het eerste kinderdagverblijf in Nederland die volgens deze methode werkt. Ze hebben duidelijk een nieuwe markt aangeboord. “Wij zijn nu de pilot van het Dalton instituut, want het betekent ook dat crècheleidsters moeten worden opgeleid. In de toekomst zouden wij graag een kweekvijver worden en een bijdrage blijven leveren.” Ook met de naam van de organisatie  hebben de dames al rekening gehouden met de toekomst. “Over vijf jaar hebben we vijf of zes Fris! Kinderdagverblijven in Apeldoorn en omgeving. De naam is al in het meervoud, dus daar hoeven we dan niets meer aan te doen,” aldus Linda.

Met gevoel
Met pijn in het hart moeten beide dames afscheid nemen van hun huidige werk om deze grote stap te kunnen zetten. Katinka als onderwijzeres bij een basisschool en Linda als docent Nederlands bij een vmbo.  De dames bruisen werkelijk van de ideeën en lijken alles voor elkaar te krijgen. Ze durven beide te zeggen dat ze stoere vrouwen zijn en niet bang voor nieuwe dingen. Linda: “Als vrouw onderneem je anders dan mannen. Vrouwen doen meer dingen op gevoel en vanuit een ideaal. Mannen kijken naar de grote lijnen. Maar wij merken wel dat we in de loop van dit hele proces ook zakelijker zijn geworden. ” Katinka voegt daar nog aan toe: “We zijn zo druk met de organisatie dat we bijna vergeten tegen ons zelf te zeggen dat we goed bezig zijn. We krijgen veel leuke reacties en mensen vinden het stoer dat wij dit durven. We geloven er in!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over ondernemen

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!