In de rij voor de rode loper bij de KSG

Zaterdag 3 juni 2017

Door Daniel van Harmelen

Dure sportwagens, een paardenkoets, brandweerwagens, een enkele limo en een Volkswagen Golf vulden de straten rondom de Koninklijke Scholengemeenschap (KSG) vrijdagavond 2 juni. In hun weg van servet naar tafellaken is dit toch wel het meest toonaangevende moment: het gala om te vieren dat de diploma’s hopelijk op zak zijn.

Jaguar

Ze kennen elkaar nu al vier jaar. Een smetteloze Jaguar XJS Convertible staat te blinken. Achterin zitten twee jongens op de rugleuning van de achterbank. Dat kan vandaag. ,,We zijn zelfs zo door Apeldoorn heen gereden joh, best bijzonder”, laat Jorrit weten. Naast hem zit Jaap, die gekleed is door zijn chauffeur van de avond, zijn opa. De opa is ondertussen de vaste chauffeur van de gala’s in de familie. ,,Ik heb er al drie op zitten, maar weet nog niet hoeveel ik nog moet”, zegt hij. ,,Ja, nog drie, als we iedereen meetellen”, zegt Jaap. Voorin lacht Yousouf die zichzelf ook in een keurig pak heeft gestoken.

Een Hummer verderop zitten Roy en Sanne. Voor Sanne is het niet de eerste keer. Vorige keer ging ze zelf naar het gala om haar VMBO-diploma te vieren, nu gaat ze mee met Roy. En als ze de HAVO eenmaal gedaan heeft, dan mag ze nog een keer.

Paardenkoets

Een beetje een cliché, maar zeker onmisbaar. Een paardenkoets die alleen maar kan doen denken aan de tijd dat koningin Elizabeth nog in Nederland woonde staat even verderop. De mannen op de bok, met hun zware zwarte pakken en hoge hoeden een sterk contrast met de witte koets, weten hoe zo’n gala ongeveer gaat. De twee paarden voorop ongetwijfeld ook.

Binnenin zitten vier dames, allemaal met verschillende toekomstplannen. De een wil de luchtvaart in, twee willen ondernemer worden (maar niet noodzakelijk samen) en een ander politieagente, waar de hele koets zich plotseling over verbaasde. ,,Ja, echt waar, hoor”, laat ze trots weten. De koets was het idee van Richelle, een duidelijk ondernemend type die graag ,,over de top gaat met dingen.” ,,We hebben allemaal paarden, vandaar ook dat we voor een koets hebben gekozen. We zijn altijd al een beetje apart geweest”, grappen Gianna, Tatum en Sanne daarop.

Kruiwagens

Wie niet in de rij staan, zitten in kruiwagens. De mooie jurken, ongetwijfeld met grote zorg uitgekozen, steken toch wat apart af tegen het boerengereedschap. Maar de actie is uniek op de KSG. ,,Niemand anders heeft dit bij deze school tot nu toe gedaan”, laat een trotse vader van één van de dames weten. Esmee, Annemiek en Daphne gaan graag voor originaliteit. De kruiwagens worden getild door de drie vaders die hun dochters bijna letterlijk over de streep zullen duwen. ,,Toch wel een klein beetje emotioneel hoor”, laat één van de vaders weten.

Golfje GTI

Tussen het geweld van brandweerwagens, toeterende vrachtwagens en ronkende sportwagens staan Robin en Rob. Hun passie voor Volkswagens bracht ze bij elkaar. De auto, op het eerste gezicht echt de nieuwste niet meer, is een bijzondere en welkome verrassing. ,,Ik had kunnen kiezen of ik een peperdure sportwagen wilde hebben, of in deze Golf GTI wilde rijden. Al sinds ik kind was wilde ik een Golf hebben, dus die keuze was snel gemaakt”, vertelt Rob die naar het gala gaat. Hij wil Bos en Natuurbeheer doen op HBO-niveau. Dat hij dat ook op MBO-niveau kan doen neemt hij maar voor lief aan. ,,Ik wil wel wat aan mijn VWO-Tweetalig hebben, natuurlijk”.

Je zal er maar wonen

Een andere in de lange, lange stoet van auto’s zit op de motor, in haar eentje. Geen gala dus, of de galagast zat in de rugzak verstopt. ,,Elk jaar weer hetzelfde. Ik wil erlangs, want ik woon er letterlijk tegenover. Maar ik vind het niet vervelend hoor, dit is hartstikke leuk, maar ik weet nu al van de verkeersregelaars dat ik er niet langs mag. Ik ga even wat ‘illegaals’ doen hoor”, zegt ze terwijl ze zich langs de fragiele spiegels van een stoet klassiekers beweegt. Of ze haar huis uiteindelijk heeft weten te bereiken, is onbekend.

Gele donder

Aan het einde van de rij staat een geel opdondertje. Althans, als de straat volledig wordt waargenomen. Erg indrukwekkend is de auto niet, bijzonder wel. De Trabant, een Kügel – zo eentje waarmee ze vroeger in Duitsland altijd reden – straalt van de mooie zonnige dag, maar de dames erin nog meer. Amy en Sherena worden gereden in de ludieke auto.

Ze memoreren over hun school: ,,Echt een goede school. Maar we hebben wel een klein beetje een voordeel gehad, want de Vmbo is kleiner. Dat maakt het gezelliger, je kent mensen beter en het contact met elkaar is veel makkelijker. Maar ja, absoluut een goede school nu we erop terugkijken.” Of de dames nog terug moeten weten ze niet, maar er is enige vrees dat dat nodig zal zijn. ,,Ik moet waarschijnlijk toch nog een toets herkansen”, zegt een van hen vertwijfeld. Maar het gala hebben ze dik verdiend vinden zij. ,,Hier hebben wij ontzettend hard voor gewerkt”.

Over twee weken horen Sherena, Amy en alle andere jongeren of de diploma’s definitief gehaald zijn.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?