In gesprek met Daniel van Harmelen

Dinsdag 1 november 2016

Door Ben Eggermont

Herman Talstra/In de Wandelgangen/RTV Apeldoorn

Sinds ongeveer 2 maanden is Daniel van Harmelen verbonden aan Apeldoorn Direct als blogger voor de Apeldoornse politiek. Toen hij opmerkte dat de artikelen op Apeldoorn Direct een flinke verbeteringsslag hadden gemaakt, en werd gevraagd door Max Dammers om zich in te zetten voor de site, twijfelde hij geen moment.

Hoe bevalt het schrijven voor Apeldoorn Direct tot nu toe?
,,Het bevalt goed. Ik vind het leuk om om de dingen die ik zie in de politiek ook kwijt te kunnen. Om erover te kunnen schrijven en om het aan mensen aan te bieden, zodat ze het kunnen lezen en dat vind ik ook wel leuk.”

Wat is je achtergrond?
,,Ik heb journalistiek gestudeerd. Maar dat paste niet helemaal bij mij. Ik wil nu kijken naar politicologie. De journalistiek vind ik leuk, maar ik wil wat meer de diepgang in. De hedendaagse journalistiek is heel oppervlakkig, heel breed. Ik heb liever, er gebeurt iets vandaag in de politiek en ik wil dat graag in de context zetten zodat iedereen weet wat er gebeurt, actualiteit en minder meningen.”

Nog andere werkervaring?
,,Ik werk voor de radio hier, RTV Apeldoorn, daar doe ik al bijna 4 jaar de politiek, onder andere het programma ‘In de Wandelgangen’. Ik heb het vorige college nog meegemaakt. De verkiezingen komen eraan, wat trouwens een geweldige tijd is, want iedereen gaat dingen roepen die ze helemaal niet waar kunnen maken en daar kunnen we ze lekker mee lastig vallen. We hebben Diederik Samson al gehad, maar nu komt de rest nog.”

Wat staat er de komende tijd op de politieke agenda?
,,O ja, het grootste krakeel van het jaar, de politieke beschouwingen, de begroting van 2017. Omdat Apeldoorn het financieel niet goed voor elkaar heeft, staat ze in ieder geval tot 2020/22 onder verscherpt toezicht van de provincie. En dat is heftig. Er staat onder meer een potje in voor de fusie Gigant/Markant van drie ton. Sowieso is er een behoorlijk bedrag uitgetrokken om kunst te ondersteunen. Dat zijn wel puntjes anderen wel wat over willen zeggen. De avond met moties en de amendementen, donderdag 10 november, ga ik live tweeten om iedereen direct op de hoogte te houden.”

Wat wil je bijdragen aan Apeldoorn Direct?
,,Ik vind dat journalisten een taak hebben de politiek en het bestuur zoveel mogelijk onder een vergrootglas te leggen. Het is een plicht om dat te blijven doen, maar zie dat steeds minder gebeuren. Eerst hier lokaal in Apeldoorn en als ik eenmaal goed genoeg ben, dan wil ik mijn vleugels uitslaan. Redacteur zijn dat zou ik niet erg vinden en daarbij maakt het niet uit of het krant, radio of televisie is, dat is niet zo verschillend. Het gaat om de inhoud.”

Hoe ben je ontvangen?
,,Warm en positief. Ik heb goede feedback gehad op de artikelen die ik schrijf. Fotografie is ook een hobby van me, ik heb zelf ook een spiegelreflex camera en daar wil ik ook wel meer mee doen, ook voor Apeldoorn Direct. In overleg is er veel mogelijk, ik geloof dat ik hier ook heel veel kwijt kan.

Zou je anderen aanraden dit te gaan doen? 
,,Ik zou het wel aanraden als je goed bent. Je moet wel denken: ‘ik kan dat ook echt’. Bij AD is er nu wel een zucht naar kwaliteit. Het is niet alleen maar een column hier en een blogje daar, je moet overal naartoe, je moet goed kunnen schrijven, je moet de lezer kunnen trekken. Het gaat er uiteindelijk om dat iedereen het leest. Dat is de kwaliteitsslag die hoofdredacteur David Levie wil maken en daar kan ik helemaal achter staan. Iedereen is welkom, er is voldoende vrijheid, kritiek is altijd opbouwend en positief.”

Lijkt het jou ook leuk om te bloggen voor Apeldoorn Direct? Neem dan contact op via redactie@apeldoorndirect.nl 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!