In het ACEC, textiel in alle vormen

Zondag 27 maart 2016

Door StrangeArt

Een expositie van beeldende kunstenaars die textiel toepassen in hun werk.  Zondag 3 april om 16.30 uur wordt de tentoonstelling geopend door Carin Reinders, directeur/bestuurder van CODA Apeldoorn en voormalig directeur van het Nederlands Textielmuseum, Tilburg.  Deelnemende kunstenaars: Janske Hombergen ,Fransje Killaars, Anke Land, Margriet Luyten, Linda Nieuwstad, Zeger Reyers, Chrystl Rijkeboer, Hinke Schreuders en Marije Vermeulen.

Uit het persbericht:
Textiel neemt een steeds belangrijkere plaats in binnen de beeldende kunst. Door mechanisering en digitalisering zijn de mogelijkheden onuitputtelijk geworden. Tegelijkertijd zijn de ambachtelijkheid en tactiliteit gebleven. Veel kunstenaars laten zich erdoor uitdagen. ACEC gebouw vroeg daarom Anke Land een tentoonstelling te maken waarin textiel als medium uitgangspunt is.
Negen kunstenaars laten de diversiteit in de definiëring en toepassing van textiel zien. Tegenover traditionele garens staan mensenhaar, kunststof en textielafval, terwijl ook de grenzen tussen ontwerp en verbeelding vervagen. Voor de ene kunstenaar ligt het zwaartepunt van het oeuvre in de toepassing van textiel, voor de andere is het gebruik incidenteel. Soms lijkt de keus voor textiel zelfs toeval. Zo zijn de meest uiteenlopende aspecten van de toepassing van textiel terug te zien in deze tentoonstelling.

Opmerking: In het persbericht wordt de term tactiliteit gebruikt, moest het even opzoeken. Tactiliteit: hoe stof of leer aanvoelt; vooral de gladheid, soepelheid en zachtheid.
Of deze term aanmoedigt om – zoals kleine kinderen (ook) doen, de kunstwerken te bevoelen, er zachtjes in knijpen of strelen, overleg voor de tijd even. (Wel even voor de tijd de handen wassen.

Na afloop is er gelegenheid deel te nemen aan ons kunstenaarsbuffet. Het menu is Thais. De kosten bedrag € 11. Reserveren is gewenst, stuur even een mail naar gerrit@steenbergen.cc.

Over de foto: Kunstwerk van Anke Land.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

ACEC

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!