In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland van 11 t/m 28 augustus

Donderdag 4 augustus 2022

Door Redactie

De Molukkers zijn 70 jaar in Nederland en tellen inmiddels vijf generaties die deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Maar waarom kwamen ze naar Nederland en hoe is het hen door de jaren heen vergaan? De reizende tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland van Media Luna gaat in op die vragen en vertelt de geschiedenis van de Molukkers in Nederland vanuit verschillende perspectieven. De tentoonstelling is opgesteld in zes zeecontainers tussen CODA en ACEC. Wethouder Sunita Biharie opent de tentoonstelling op zondag 7 augustus om 14.30 uur.

Wat is er in de tentoonstelling te zien?

De geschiedenisboeken geven vaak maar één perspectief op gebeurtenissen uit het verleden, terwijl juist de veelheid aan stemmen, perspectieven en persoonlijke verhalen de geschiedenis recht doet. Zeker als de geschiedenis deels beladen is of niet alle facetten besproken of beschreven zijn. In de tentoonstelling In twee werelden: 70 jaar Molukkers in Nederland komen verschillende perspectieven samen. Perspectieven op persoonlijke verhalen, waarheden en gebeurtenissen. Gebeurtenissen die door verschillende generaties op uiteenlopende manieren beleefd worden. Soms schuren de perspectieven en soms schetsen ze een ander beeld dan de bezoeker kent.

Opzet tentoonstelling

Het verhaal van de Molukkers start in deze tentoonstelling ver voor hun komst naar Nederland en laat zien dat Nederlanders al in 1599 naar de Molukken kwamen vanwege de handel in bijvoorbeeld nootmuskaat en kruidnagel. De tentoonstelling maakt ook inzichtelijk waarom de Molukkers 350 jaar later, in 1951, naar Nederland kwamen. Bezoekers krijgen een indruk van de koloniale periode, de sociaal-politieke strijd op de Molukken en de proclamatie van de onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Ook is er aandacht voor het integratieproces door de jaren heen en het behoud van de eigen identiteit, sociale en culturele veranderingen en de radicalisering van Molukse jongeren.

Audiofragmenten en portretten uit het boek Role Models van Ed Leatemia nemen de bezoekers mee door de tentoonstelling. In het boek deelt Leatemia de indrukwekkende verhalen van 70 Molukkers in Nederland die elk op hun eigen manier successen hebben behaald. Het boek is een eerbetoon aan de eerste generatie, maar is vooral bedoeld om volgende generaties te inspireren en te motiveren het best uit zichzelf te halen.

Molukkers in Apeldoorn en omgeving

De Molukkers die in de jaren ’50 naar Nederland kwamen, werden gehuisvest in woonoorden. Op dat moment waren zowel de Molukkers als de Nederlandse overheid ervan overtuigd dat zij weer terug zouden keren. Toen bleek dat hun verblijf permanent zou zijn, werd ook het woonbeleid aangepast. Aanvankelijk wilde het Commissariaat van Ambonezenzorg van het Ministerie van
Maatschappelijk Werk ter verbetering van de huisvesting van de Molukkers nieuwe woonoorden bouwen en bestaande woonoorden vernieuwen. Maar in maart 1961 werd besloten dat het beter was om geheel nieuwe woonwijken aan te leggen. Voor Apeldoorn betekende dit dat er woningen gebouwd moesten worden voor de Molukkers in de woonoorden Vaassen en Teuge. Op dat moment werkten er 31 Molukkers bij diverse Apeldoornse bedrijven. Uiteindelijk werd ingestemd met de bouw van 63 woningen op de Cort van der Lindenstraat en Van Oldebarneveltstraat in Apeldoorn-Zuid. Het Rijk betaalde de bouw van de woningen. Ook Molukkers die inmiddels in Apeldoorn woonden, kwamen voor deze woningen in aanmerking. In 1964 werd de Molukse kerk op de Kaijersdijk/Colijnstraat in gebruik genomen. In de kerk werden ook ontmoetingsruimten voor Molukse verenigingen ondergebracht.

Oproep

Het kan zijn dat een verhaal, gebeurtenis of perspectief ontbreekt in de tentoonstelling of dat u graag wat wil toevoegen aan een bestaand verhaal. In dat geval kunt u contact opnemen
met Media Luna (redactie@reizendetentoonstelling.nl) of CODA (pr@coda-apeldoorn.nl).

Deze tentoonstelling kan gerealiseerd worden dankzij de samenwerking tussen de gemeente peldoorn, CODA, ACEC, de Stichting Indisch Erfgoed, de Stichting Muhabbat, de landelijk organisator Media Luna en Stichting Peoples Media Foundation. 

De zes containers van de reizende tentoonstelling staan voor de zijgevel van CODA Museum, op de Roggestraat, tussen CODA en ACEC en voor de ingang van Parkeergarage Museum. De tentoonstelling is van 11 tot en met 28 augustus te bezichtigen, alleen op donderdag tot en met zondag (13-16u). De entree is gratis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!