Is het alleen knap nagespeeld, of…..

Maandag 16 januari 2017

Door Gerard Oltmans

The Analogues, een Beatles cover-band, trad vrijdag 13 jan op in Orpheus. Een 5 mans formatie aangevuld met blazers, strijkers, harp en tabla’s. Nu zijn er natuurlijk wel meer Beatles-coverbands maar geen een die het presteert om de muziek op originele instrumenten en tot op de noot na te spelen. Nu is dat laatste in dit geval, discutabel. De LP Sgt Peppers Lonely Hearts Club Band is nooit live uitgevoerd. De Beatles hadden toen namelijk al besloten geen live optredens meer te doen.

Dus de muziek die we hoorden zou klinken alsof en indien The Beatles het zelf live zouden hebben uitgevoerd. Nou, daar ga je dan naar luisteren. Kritisch natuurlijk, voor de zekerheid nog thuis even de lp beluisterd. Want wat is dit nu, archeologische muziekmakerij van een Beatles-cover-band of knap vakmanschap van een stelmuzikanten die terug naar de roots van de LP gingen.

De bijna uitverkochte zaal was gevuld met publiek dat voor het overgrote deel de geboorte van de LP hadden meegemaakt. Natuurlijk zijn die enthousiast wanneer de bekende melodieën de zaal binnen spatten, je voelde de zaal genieten.

Gaandeweg het optreden voelde je echter een andere spanning in de zaal tevoorschijn komen, een soort gulzigheid van…. Gaaf, meer en meer en meeeeer wilden ze horen.

Opgewarmd met een mix van diverse Beatle-nummers via de nummers van Sgt Pepper werd de sfeer steeds enthousiaster. Niemand was meer bezig of de muziek klonk als het origineel. Gewoon genieten terwijl de herinneringen kwamen bovendrijven. Wat er meegemaakt was in die tijd en bij nummers, hele verhalen kwamen naar boven. Toen was de LP muziek voorbij. Staande ovatie, juichen, fluiten, schreeuwen het leek wel de Scala van Milaan na een optreden van Maria Callas (zelfde periode ;-)). De band moest 3x terugkomen en speelde een toegift van nog een serie Beatle nummers tot dik voorbij de geplande eindtijd. Na A Hard Days Night als uitsmijter, stroomde de zaal leeg. Met allemaal enthousiast kwebbelende en lachende gezichten, even afkicken met een drankje. Bijna net als vroeger.

In juni spelen ze in Amsterdam exact op de dag, 50 jaar na het uitkomen van het Album. Ik weet zeker dat een groot deel van het publiek daar weer aanwezig zal zijn.

The Analogues met Bart van Poppel, Jan van der Meij, Fred Gehring, Diederik Nomden, Jac Bico.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!