Jan Brouwers Apeldoorner van het jaar

Zondag 15 januari 2017

Door Jaap van Amersfoort

Jan Brouwers mag zich twaalf maanden Apeldoorner van het jaar noemen. De voormalige ondernemer die nauw betrokken is bij de aankoop van historische panden die stadsbepalend zijn voor Apeldoorn kreeg de onderscheiding van de Vereniging Oud Apeldoorn. Vanwege zijn verdiensten voor zijn woonplaats en zijn charismatische uitstraling.

Sinds oud-burgemeester Des Tombe postuum als Apeldoorner van de eeuw door het leven gaat heeft Oud Apeldoorn de titel Apeldoorner van het jaar gegeven aan belangrijke plaatsgenoten, instellingen of verenigingen. Brouwers mag zich in het rijtje scharen van een aantal illustere voorgangers waaronder wielerfenomeen Jurry Hulzenbosch, amateur-historicus Roel Boon, de band The Greenstreet Boys, de Vrienden van de Grote Kerk, voormalig burgemeester De Graaf en de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij.

Brouwers zette zich in voor het behoud en de toekomst van Villa Marialust en het aangrenzende Koetshuis. In stichtings- en verenigingsverband maakte hij werk van proeflokaal ’t Achterom aan de Maristraat. Momenteel gaat zijn aandacht en die van zijn stichting uit naar de aankoop van Jugendstil-panden in de binnenstad. Na te zijn opgeknapt krijgen ze een bestemming die zoveel mogelijk strookt met hun historie.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?