[VIDEO] Jasje aan, jasje uit: zó viert Apeldoorn de vrijheid

Zondag 5 mei 2019

Door Marieke Nuijten

Wie een plekje in de zon wist te bemachtigen en de voetjes van de vloer gooide, wist zich ondanks de temperatuur net in de dubbele cijfers, vandaag (zondag 5 mei) tijdens het Bevrijdingsfestival op het Zwitsalterrein goed warm te houden. De dreigende luchten boven Apeldoorn beperkten zich tot een enkele korte bui en wat dikke spetters. Jasje aan, jasje uit, zonnebril op de neus óf toch weer op het hoofd.

Een festival waar iedereen zich goed wist te vermaken. Al ontbrak het volgens bezoekers wel aan wat kindervermaak. ,,Ik las op de eventpagina iets over een ‘kinderdorp’. Nou, dat is licht overrated”, vindt een 35-jarige bezoeker. Het festivalterrein aan de Vlijtseweg is ruim van opzet en voorzien van een hoofdpodium, vip-deck en een diversiteit aan foodtrucks rondom een stretchttent waaronder voldoende zitcapaciteit.

‘De Loods’, toegankelijk vanaf het festivalterrein, is een industriële binnenruimte die zich uitstekend leent voor een dance-stage. Een 39-jarige feestvierder meldt: ,,Wanneer ze deze loods goed isoleren kan je hier veel frequenter feestjes geven. Een aanwinst voor Apeldoorn.” Rondom Apeldoorn is er een te kies en te keur aan bevrijdingsfestivals. Het is goed te zien dat Apeldoorn niet ten onder gaat in het aanbod buiten de plaats. Een bezoekster zegt: ,,Heerlijk zo op loopafstand van huis. Je treft altijd oude bekenden op festivals als deze in je eigen stad.”

De organisatie zorgde voor een paar bekende namen op het hoofdpodium en achter de draaitafel in ‘De Loods’. ,,Ik ben een groot Meneer van Zanten fan”, zegt een stralende bewonderaar. ,,Waar hij is, ben ik. Geen festival is compleet zonder een optreden van deze band.” Het naastgelegen stadstrand ‘Soap’ zorgde ervoor dat ook voetballievend Apeldoorn aan haar trekken kwam. Op een groot scherm zonden zij de KNVB beker finale Willem II – Ajax uit. En wie zich even van het festivalterrein wilde terugtrekken kon hier de hele dag vermaakt worden met live muziek en lekker eten. Een 48-jarige Apeldoornse die ook even kwam kijken licht toe: ,,Fijn om even uit de drukte te zijn en rustig een broodje te kunnen eten met een goed glas wijn in plaats van wijn uit een plastic bekertje.”

Wie nog een kijkje wil nemen is tot 00.00 uur vanavond welkom. Bizzy en Snelle zie je tussen 21.30 – 23.15 uur op het hoofdpodium en in ‘De Loods’ staan MANGØ en Cynthia Spiering nog tot 00.00 uur achter de draaitafel.

Bevrijdingsfestival Apeldoorn, Zwitsalterrein, zondag 5 mei 2019.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Bevrijdingsdag Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!