Jasper en Joanneke in gesprek: ‘On-gestoord Verder’

Vrijdag 23 september 2022

Door Nikki Vredenberg

Een knalgele muur met rode tape versiert de tentoonstellingswand van ACEC. Maar wat is de rode tape dan precies? Het blijken letters, maar dan ben je er nog niet. Wat staat er nou? Het maakt nieuwsgierig en dat is precies Joannekes bedoeling: ze daagt je uit om verder te kijken. In het gesprek met Jasper van der Graaf vertelt ze alles over haar inspiratie en bedoeling van dit kunstwerk.

 Joanneke Meesters is kunstenaar sinds 1990 en sinds 2002 autonoom. Ze studeerde in Amsterdam en haalde meerdere diploma’s:

1988- 1990 – (AHK) Academy of Fine Arts, Amsterdam

1992- 2001 – Artist collective Patchwork: public space projects, Internationaal

2003- 2005 – Sandberg Institute, Amsterdam

2011 – Masterclass filosofie, ‘Kunstenaar en wereld’ 

De niet te leesbare tekst maakt dat nieuwsgierige mensen op zoek gaan naar wat er staat

 

Gezamenlijke reflectie

In haar werk zoekt Joanneke ze naar het perfecte evenwicht tussen visuele compositie en inhoud door het werk expres niet te leesbaar uit te voeren. Ze legt uit dat je hierdoor het werk op verschillende manieren kunt ervaren en dat er regelmatig een gezamenlijke reflectie ontstaat op wat er staat. “De niet te leesbare tekst maakt dat nieuwsgierige mensen op zoek gaan naar wat er staat en dwingt af er langer bij stil te staan en eventueel de inhoud tot je door te laten dringen, bewust te worden. Het zoeken brengt ook op een toegankelijke manier de communicatie tussen mensen op gang. Onder andere omdat mensen in de zoektocht vaak automatisch hardop klanken gaan maken of hulp vragen/checken aan/bij een ander.”  

Dat is een bijna gestoorde uitdaging of misschien voor sommige The Big draw – de grote uitdaging 

 

‘On-Gestoord Verder

Met het tekstbeeld ‘On-Gestoord Verder’ daagt Joanneke de bezoekers van ACEC op een vrolijke/speelse manier uit om te onderzoeken welke richting zij verkiezen in te slaan… Ongestoord verder, Gestoord verder, Ongestoord gestoord verder, Gestoord ongestoord verder, Verstoord verder, Onverstoord verder etc.

Je kunt de tekst niet zomaar lezen. Pas als je er moeite voor doet kun je ontcijferen wat er staat. Bezoekers moeten echt fysiek in beweging komen. Door heen en weer te lopen, dichtbij te komen en afstand te nemen kunnen ze alle mogelijkheden achter de tekst vinden. “Dat is een bijna gestoorde uitdaging of misschien voor sommige The Big draw – de grote uitdaging.”

The Big Draw

Joanneke heeft de 18 meter lange mural ontworpen als onderdeel van tekenfestival The Big Draw. Hoewel ze zichzelf niet echt als tekenaar beschouwd merkt ze op dat ze inmiddels best veel tekeningen heeft gemaakt. “Het zijn intuïtieve tekeningen, soms met kwast, die ontstaan als resultaat na een handeling, een onderzoek (soms digitaal) of die gebruikt worden als middel om bijvoorbeeld de sculpturen die ik maak vast te leggen of the registreren.” Haar verklaring hiervoor is dat ze zich bij dit soort tekeningen niet afvraagt of ze wel of niet kan tekenen waardoor ze veel vrijheid ervaart in het doen. “Dit maakt het dat er passend in de lijn van mijn werk een eigen ’teken’ handschrift is ontstaan. Bij On-Gestoord verder is de tape zonder uit te meten handmatig op de muur getapet. Je kunt dit als een grote lijntekening ervaren.” 

Inspiratie

“Bij een opdracht in context laat ik me inspireren door de omgeving en het gebruik hiervan.” In dit geval is dat het ACEC gebouw. “Het tekstbeeld reageert op het gebruik van het ACEC gebouw in het verleden en hoe er op dit moment invulling aan wordt gegeven; debatten, lezingen, evenementen zoals The Big Draw, optredens van punkbands etc..” Daarnaast geeft ze aan dankbaar gebruik gemaakt te hebben van de groeven en uitsparingen in de wand. 

“Ik vind het belangrijk dat de tekst op zichzelf staat en tegelijkertijd reageert op deze aspecten en context. Daarnaast wil ik dat het inclusief en universeel is en zowel individueel als collectief te benaderen is.”

Het resultaat

Het ACEC is heel tevreden over het resultaat. Het knalt van de muur af en ze krijgen veel positieve reacties. Joanneke is zelf ook heel blij met het resultaat. Ze vertelt dat ze zelf ook altijd weer verrast is als alle ingrediënten en inspiraties in een bepaalde context samenvallen en in het kunstwerk tot uitdrukking komen. “Dat maakt het voor mij tot een geslaagd kunstwerk en zo is er iedere keer opnieuw de grote uitdaging en het plezier dat ik aan mijn werk beleef.” 

Kom langs

Het 30 meter lange kunstwerk is nog te bekijken tot 30 oktober in het ACEC Café aan de Roggestraat 44. Elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend tussen 12.00u en 17.00u. Bekijk de website voor meer informatie.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!