Johan Derksen met Nederpop: muziek waar het plezier vanaf spat

Dinsdag 11 april 2017

Door Gracia Sullivan

www.pioniersvandenederpop.nl

Johan Derksen, wie kent hem niet van TV als de mopperende oude muppet die van alles vindt van voetbal. Minder bekend is dat hij veel Nederpop pioniers uit de sixties en seventies persoonlijk heeft gekend. Hij besloot een theaterprogramma voor ‘oudere jongeren’ te maken met muzikanten uit die lang vervlogen tijd. Als tegenhanger voor ‘slome theaterproducties van cabaretiers waar ik niet eens om kan glimlachen en die kutmusicals van Joop van den Ende’. Net als vorig seizoen: lekker lachen om Johan en lekker genieten van ‘mijn’ muziek.

Hilarisch hoe Johan de muziek aan elkaar praat, hij heeft met gemak de lachers van de zaal op de hand. Belangrijker nog: hij heeft een muzikaal programma samengesteld om van te smullen. Het is het tijdperk van The Shadows, The Beatles en The Rolling Stones. Naast die legendarische muziek komen bekende en minder bekende Nederpop-bands voorbij: The Golden Earrings, Wally Tax met de Outsiders, The Heralds met Johnny Kendall, Tee Set, Cuby & the Blizzards van Harry Muskee, Q65 (This is my life of sadness, this is the life I live, this is my life of gladness, this is the life I live), Jan Akkerman, The Shoes(Na Na Na), The Motions (Wasted Words), Earth&Fire en Shocking Blue. Een ‘feest der herkenning’, zoals aangekondigd.

Iedereen die op toneel staat is (ruim) boven de 65. Klinkt sloom misschien, maar het tegendeel is waar: het zijn ervaren en doorgewinterde rasartiesten. De band The Clarks speelt met Frans Krassenburg van The Golden Earrings, Theo van Es van The Shoes (wow wat een strot!), Michel van Dijk van Ekseption (die op de valreep moest invallen voor Johnny Kendall) en Rudy Bennett van The Motions. Wat zingen die mannen ongelooflijk lekker en goed. Het vrouwelijke geluid komt van de charmante (overigens alles behalve 65+’er) Joëlle Vierling. Zij zingt onder andere namens (de helaas overleden) Mariska Veres Venus en namens (de helaas door Parkinson gevelde) Jerney Kaagman (Alone again, feeling very sad, left with your) Memories. Kippenvel. Waanzinnige gitaarsolo’s van Erwin Java (Cuby & the Blizzards).

Wat een feest, wat een muziek, wat een avond. ,,Ik moet ze allemaal vóór middernacht weer bij het bejaardenhuis inleveren mensen.” Nou dat is mooi niet gelukt, want nog voordat iedereen de zaal had verlaten stonden ze alweer in de foyer te spelen en ging de stem van Theo van Es wederom dwars door me heen. De vedetten van weleer, ik kon ze bijna aanraken. Je mocht een selfie met ze maken!

Johan, ik hoop dat je in 2018 weer een tournee gaat maken met deze bejaarde kanjers. Mij heb je.

Gracia Sullivan

Schouwburg Ogterop Meppel, Johan Derksen en de pioniers van de Nederpop, 8 april 2017. Te zien donderdag 11 mei 2017 – 20.00 uur in Theater Orpheus Apeldoorn.

Voor informatie zie www.orpheus.nl.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?