Jubileumeditie Masterclass Apeldoorn van start

Dinsdag 25 augustus 2015

Door Redactie

Internationale masters en studenten komen aan voor masterclasses kamermuziek

De muzikale zomer is nog niet voorbij in Apeldoorn. Na de NJO Muziekzomer gaat morgen de 25e editie van de Masterclass Apeldoorn van start. Ruim 25 studenten uit alle delen van de wereld komen vanavond aan voor  masterclasses in kamermuziek voor viool, altviool, cello en klarinet. Ze zullen op NJO fietsjes rijden en logeren bij Apeldoornse gastgezinnen.

Een week lang zijn er lessen en concerten op vertrouwde locaties, met bijzondere programma’s. Zo gaat zaterdag de jubileumcompositie ‘Kleine Suite voor viool, klarinet, piano, cello, altviool’ van oud Apeldoorner Wijnand van Klaveren (1975) in première. In dit werk hoort u de muzikale voorkeuren van componist/pianist Van Klaveren: traditionele klassieke muziek, ouderwetse chansons en lichte muziek. De ‘Kleine Suite’ bestaat uit vier delen: vivo – andante – allegretto – vivace.

Zondag 30 augustus wordt bij het Deelnemersconcert ‘Where They Grow Their Leaves’ van Liisa Hirsh uitgevoerd. Hirsh is winnaar van de Young Composers Meeting 2015 en schreef dit werk in opdracht van de jubilerende Internationale Stichting Masterclass Apeldoorn.

Ook zijn er speciale gasten als oud Masterclass deelnemer Hannes Minnaar (piano) en Uxía Martínez Botana (contrabas). Over deze Spaanse schone wordt  wel gezegd dat zij haar contrabas met zoveel elegantie en beweeglijkheid bespeelt, dat ze meer een violiste dan een contrabassiste lijkt… Beoordeel het zelf tijdens haar optreden met Hannes Minnaar. Woensdag 26 augustus in ‘Masters & Guests in Concert’, 20.00 uur, Schouwburg Orpheus. Op het programma: J. Brahms, Clarinet Quintet in B minor op. 115 en F. Schubert, Forellenquintet.

Voor de jeugd is er woensdagmiddag om 14.00 uur het Kinderconcert in CODA Museum. Op muziek van G. Mertl, ‘Little Ant Got Hurt’. Een muzikaal verhaal over een kleine mier die zich niet lekker voelt. Met Sebastian Lambertz op klarinet.

Openbare masterclasses

Men kan de masters en studenten aan het werk zien. Tot en met zaterdag 29 augustus zijn er vanaf 9.30 uur openbare masterclasses in Schouwburg Orpheus. Met internationale masters: Philippe Graffin (viool), Ásdís Valdimardóttir (altviool), Gary Hoffman (cello), Charles Neidich (klarinet). Er worden composities gespeeld van o.a. J. van Bree,  W. van Klaveren en F. Schubert.  Toegang gratis.

Concertoverzicht:

-Woensdag 26 augustus – Kinderconcert ‘Kleine mier heeft pijn’, CODA Museum, Apeldoorn, 14.00 uur

-Woensdag 26 augustus – Masters & Guests in concert, Schouwburg Orpheus,  Apeldoorn, 20.00 uur

-Vrijdag 28 augustus – Matinee, Schouwburg Orpheus, Apeldoorn, 15.00 uur

-Zaterdag 29 augustus  – Master & Students at the Royal Palace, Paleis Het Loo, Apeldoorn, 20.15 uur

-Zondag 30 augustus – Museumconcert, Kröller Müller Museum, Otterlo, 14.30 uur

-Zondag 30 augustus – Deelnemersconcert, Schouwburg Orpheus, Apeldoorn, 20.00 uur

Meer informatie over programma’s en kaartverkoop op www.masterclass-apeldoorn.nl.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!