Kayak@Gigant: We want more!

Maandag 16 december 2013

Door Rob

Vanavond mocht ik het concert van Kayak in Gigant bijwonen. Menigeen fronst direct zijn wenkbrauwen. Kayak? Die band die in 1979 een hit had met Ruthless Queen? Of in 1974 pop met een draaiorgel bracht? Precies, die band! De band die al 21 albums heeft uitgebracht en na 41 jaar nog steeds volle zalen trekt.

Vanavond was het dus de beurt aan Apeldoorn. Gigant was the place to be. Kayak bracht maar liefst 24 nummers uit zijn omvangrijke repertoire ten gehore. De setlist was verrassend: natuurlijk waren er de hits die de band ongetwijfeld al duizenden keren heeft gespeeld, maar vanavond was het anders.

De band bracht nummers die in vorige tours ontbraken en daarmee werden deze tour en dus ook dit concert heel bijzonder. Het plezier dat de bandleden onderling hebben werd vertaald in de muziek. Na opwarmers als Anne, Daphne, Phantom of the Night kwamen we al snel aan Merlin toe. Merlin, ik herinner me nog de elpee (dat was vroeger een dubbelzijdige zwarte geluidsdrager met allerlei groeven om met een naald af te spelen) en dat was me wat.
De live uitvoering anno nu doet de elpee verbleken. Wat een heerlijk geweld en de zaal deed lekker mee. De vocalen doen zeker niet onder voor dat ene nummer van Queen dat al jaren ergens in de top 2000 staat. Dit klinkt toch ook wel heel errug lekker. Opmerkelijk was de soundtrack van Spetters, vlak voor de pauze. Maar het was eigenlijk niet Kayak. Te commercieel.

Na de pauze kwam Kayak terug met een nummer uit 1973: Reason for it all. En zo is het. Daarom staat Kayak hier ook. Where do we go from here. Heerlijk. Maar het hoogtepunt zou nog komen; When hearts grow cold. Je moet erbij zijn geweest om te voelen welke enorme lading Cindy Oudshoorn in dit nummer legde. Dat ene moment met die natte ogen. Dat was raak! Rob Vunderink verklaarde later voor het nummer Coming up for air het ontstaan van de financiële crisis -ik heb het alleen niet begrepen- maar het klonk geweldig.

Met de toegiften Alienation en Ruthless Queen werd het concert afgesloten. Joost Vergoossen liet bij dat laatste nummer nog even horen waarom hij zo’n bijzondere gitarist is. Kayak is een leuke band, eigenlijk een geweldige band. Kayak in Gigant maakte opnieuw wat extra’s los; het was gewoon een memorabel concert met vooral dat ene moment waarop Cindy liet zien waarom Kayak zo bijzonder is.

Een hechte vriendenclub met hondstrouwe fans. Waarvan verve. Ik kijk alweer uit naar het volgende concert, Kayak is verslavend!

Setlist:
Back to the front – Anne – Daphne – Phantom of the night –Pagan’s paradise – Act of despair – Merlin – Niniane – They get to know me – Hunter and prey – Spetters – reason for it all – Where do we go from here – Demon in her eyes – Selfmade castle – Frozen flame – When hearts grow cold – Cominung up for air – Nobody wins – Before the angels fell – Chance for a lifetime – Star;ight dancer – Aleination – Ruthless queen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Muziek

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!