Help de bevolking van Oekraïne

Kerst in Apeldoorn-Zuid

Maandag 19 december 2011

Door EvaSiebelink

Sinds een jaar of vier woon ik samen met mijn vriend in een flat in Apeldoorn-Zuid. Wij hadden toen we deze woning op het oog hadden, aanvankelijk wat twijfels. Is Zuid een leuke buurt? Wil je daar wonen?  Wij hebben besloten dat wij Zuid gezellig vinden en hier willen wonen. Het is een wijk waar mensen elkaar nog gedag zeggen. Een wijk waar het ons-kent-ons gevoel nog sterk aanwezig is. Ga, als je niet in zuid woont, een keer naar de braderie op Hart van Zuid. Je zal je ogen uitkijken. De kleurrijkheid van deze wijk is onvoorstelbaar. Sjieke mensen uit de tegenwoordig nieuwe dure huisjes langs de Aluminiumweg, blanke hoogblonde vrouwen met panterleggings uit het rode daken dorp, tot Turken en Surinamers die rondom het plein wonen. Het is gezellig, het is volks, het is warm hier in Zuid.

Totdat… Sinterklaas het land uit is. Dat is de periode dat ik het minder leuk vind om in Zuid te wonen. De herten komen uit de schuur, de neonverlichting wordt ontdaan van stof, de kermis kan beginnen. Waar subtiele kerstverlichting mij nog wel kan vertederen, vind ik dit vaak buitenproportioneel. Hele dorpen ontstaan in voortuinen. Knipperende `merry christmas` letters slaan me om de oren. Dan heb ik het nog niet eens over skihellingen vanaf voorgevels en schaatsbaandjes op balkonnen. Allemaal van neon. Wal-ge-lijk als je het mij vraagt.

Maar goed, niemand vraagt het mij, en ach als die mensen drie weken per jaar uit willen pakken en de blits in de wijk willen zijn, wie ben ik dan om te oordelen? Als ik het lelijk vind, kijk ik toch niet? Ga ik toch lekker in de parken wonen? Ik ben benieuwd naar jullie mening over dit jaarlijkse schouwspel. Is het lelijk en irritant, of is het gezellig?

Merry Christmas Apeldoorn!

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?