Keti Koti in Apeldoorn: dit is er allemaal te doen

Vrijdag 14 juni 2024

Door Kevin van Es

Keti Koti staat weer op het programma. Ook in Apeldoorn krijgt de dag waarop we de afschaffing van de slavernij herdenken steeds meer aandacht. Maandag 1 juli viert Apeldoorn de vrijheid, maar in de aanloop is er genoeg te beleven. Irish Verwey vertelt meer over het programma in Apeldoorn. 

Irish woont ongeveer drie jaar in Apeldoorn. “Ik kwam hierheen vanwege de prachtige omgeving, de ruimte en de regelmaat.” Ze is lid van Stichting Samenspraak en houdt zich onder andere bezig met het slavernijverleden. De fanatieke dame wil altijd bezig zijn met iets wat ertoe doet. 

Foto van vroeger

Een foto die er eigenlijk al heel lang is, wordt de laatste tijd steeds meer bijzonder voor Irish: “Ik was zeven jaar oud toen we vertrokken uit Suriname. Bij het vertrek zijn foto’s met alle familieleden gemaakt, een van die foto’s was met de oma van mijn moeder. Pas later besefte ik dat zij in slavernij was geboren, toen kreeg de foto een hele andere betekenis voor mij. Het drong tot me door dat het nog helemaal niet zo lang geleden is.”

Zelf heeft Irish gelukkig niet onder de schaduw van slavernij geleefd, toch vindt ze het belangrijk dat we stilstaan bij het verleden: “Ik zie wat er in de samenleving gebeurt, er is na veel strijd van activistische groepen meer aandacht voor het slavernijverleden. We leven in een interessante tijd, er zijn dingen aan het veranderen. Stemmen die nooit gehoord zijn krijgen nu aandacht, het is interessant om te zien hoe de samenleving hiermee omgaat. Hier iets aan bijdragen zie ik als een morele plicht.”

‘Daar heb je er weer een’

Het onderwerp is lastig, zo merkt Irish ook tijdens besprekingen. “Mensen hebben zoiets van ‘daar heb je er weer een’. Er leeft het beeld dat het al zo lang geleden is en we weer vooruit moeten kijken. Dan denk ik wacht even, het is lang geleden dat de slavernij is afgeschaft, maar het is heel kort geleden dat mensen in archieven zijn gaan kijken wat er echt is gebeurd. De laatste tien jaar zijn er meer publicaties verschenen over steden die onderzoek naar slavernij hebben gedaan er blijken overal sporen te liggen.”

“Slavernij is lang geleden afgeschaft, maar we verdiepen onszelf pas sinds kort. Het enige wat ik belangrijk vind, is dat iedereen er iets van weet. Je mag het zelf een plekje geven.”

Planning Keti Koti in Apeldoorn

Dit jaar heeft de gemeente Apeldoorn Stichting Samenspraak gevraagd om het programma rond Keti Koti te coördineren. “Het Loo en CODA zijn belangrijke partners gebleken, het ACEC en Gigant hebben een faciliterende rol gespeeld. Het kick-off activiteit vond plaats bij Het Loo, met een Keti Koti-dialoog tafel,” vertelt Irish.

Op woensdag 19 juni kun je terecht in het ACEC-gebouw voor een lezing en uitwisseling met Mw Oudshoorn, oud-voorzitter van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden: “Erkenning, excuses en herstel”, een lange moeizame weg. De lezing duurt van 19:00 tot 22:00 uur. Drie dagen later, maandag 24 juni, is hetzelfde ACEC-gebouw het decor van een samenspraak in samenwerking met Artikel 1: Discriminatie…..

Donderdag 27 juni is er een rondleiding bloemen & kolonialisme in Paleis Het Loo, van 15:30 tot 16:15 uur.

Zaterdag 29 juni om 19:30 speelt de filmvertoning ‘Just Mercy’ in GIGANT. De film gaat over een waargebeurd drama in de jaren negentig, in het diepe Zuiden van de VS. 

Stadhuis

Op 1 juli is er tussen 14:00 en 16:00 uur een speciaal Keti Koti programma in het Apeldoornse Stadhuis. Gedurende deze middag kan je genieten van een dansvoorstelling, een toespraak van burgemeester Ton Heerts, vertelt Marlies Stouthard vanuit CODA meer over het Apeldoornse slavernijverleden en nog veel meer. 

Bekijk het volledige programma rond Keti Koti in Apeldoorn op deze flyer!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!