Kijk op de Wijk: Prof. Röntgenstraat

Vrijdag 10 juli 2020

Door Jos Jansen of Lorkeers

Zoals ik in de laatste aflevering over ‘De Heze’ al aankondigde: er begint nu een nieuwe serie: mensen uit de historie, niet geboren in Apeldoorn, maar toch mensen met een band met Apeldoorn.

Röntgen? Een band met Apeldoorn? Als je in de cultuurhistorie van Apeldoorn geïnteresseerd bent dan heb je het wel vernomen. Er is in Apeldoorn een stichting opgericht: Stichting Röntgen Apeldoorn.  En dat is natuurlijk niet zomaar.

Wilhelm Conrad Röntgen kwam als 3-jarig jongetje naar Apeldoorn. Zijn ouders lieten een huis bouwen in de Apeldoornse Dorpstraat. Dorpstraat? Ja… Wilhelm kwam in 1848 naar Apeldoorn en de Dorpstraat werd pas in 1917 Hoofdstraat. Het huis waar de familie Röntgen woonde, tegenwoordig ‘de Professor’ heeft heel lang het Röntgencafé geheten. Wilhelm Röntgen ging niet naar de dorpsschool maar naar de kostschool van meester van Doorn. Op die plek staat nu het Inspiratiehuis.

Parkweg

Hoe liep Willy naar die school? Nee, niet door de Prof. Röntgenstraat. Deze straat heette vroeger de Parkweg. In de tijd van Röntgens jeugd was er nog geen Oranjepark, dus ook geen Parkweg! Het Oranjepark kwam pas in 1876 tot stand. Hoe liep hij dan wel? Er liep een klein paadje, ongeveer waar nu de Paul Krugerstraat is. Dit paadje ging richting het Kerkepad. Dat was, zoals de naam zegt ook een klein weggetje. Dat is nu de Kerklaan geworden. De Regentesselaan liep er in die tijd natuurlijk ook nog niet: die naam werd pas in 1898 toegekend. Daarvoor liep er de Middellaan. Maar die had vast in de tijd van Röntgen die naam nog niet. Helaas heb ik niet kunnen vinden welke naam dan wel…

Willy ging naar het Gymnasium in Utrecht. Een Gymnasium was er in Apeldoorn pas in 1913. Daarna studeerde hij in Zürich. Daar leerde hij ook zijn echtgenote kennen. Maar hij was Apeldoorn niet vergeten: hij trouwde met Anna in de Grote Kerk in Apeldoorn waar burgemeester Tutein Nolthenius hen in de echt verbond. Er is over Röntgen nog veel meer te vertellen. Er zou op 27 maar 2020 een gedenksteen onthuld worden in de Hoofdstraat vóór het Röntgenhuis. Helaas gooide corona roet in het eten. Dat houden we dus nog tegoed. Evenals de wandelingen die dan door het Apeldoorns Gidsen Collectief gedaan zullen worden en waar nog meer verteld wordt over het leven van deze bijzondere Apeldoorner.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kijk op de wijk
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!