Kinderburgemeester Jorn raadt iedereen aan om boeken te lezen

Donderdag 1 oktober 2020

Door Amrutha Mol

De Kinderboekenweek is van start gegaan in heel Nederland. In Apeldoorn werd deze geopend met een klein feestje. Klein, gezien alle regels die momenteel gelden, dus daarom kon het niet zo groot als normaal. Dit gebeurde op verschillende CODA-locaties in Apeldoorn. De Kinderboekenweek moet kinderen stimuleren om meer te lezen en om lezen leuker te vinden. Hier was afgelopen zondag een item over te zien in het programma Zondag met Lubach. Het item, inmiddels online meer dan een half miljoen keer bekeken, benadrukte dat het leesplezier bij Nederlandse kinderen daalt. Echt rustig gaan zitten met een boek doen ze niet zo snel. Hoe zit dat bij de kinderen in Apeldoorn?

De nieuwe Apeldoornse kinderburgemeester Jorn (10) las in CODA aan de Vosselmanstraat een stuk voor uit het nieuwe boek van Nanda Roep ‘Lang geleden in Apeldoorn‘. Jorn vindt lezen wel leuk. “Niet alle boeken, maar de meeste wel. Ik heb bijna de hele serie van ‘Leven van een loser’ uit en ‘Lang geleden in Apeldoorn’ vind ik ook geweldig. Ik vind de illustraties erg mooi. Ik denk dat ‘Lang geleden in Apeldoorn’ een goed beeld geeft van Apeldoorn.” Hij vertelt dat hij vooral in de avond leest. “En af en toe in mijn vrije tijd. Daarnaast lees ik ook wel in de auto. Ik raad andere kinderen het aan om te lezen, omdat het leerzaam, leuk en goed voor je is. Ik lees denk ik ongeveer 7 keer per week. De ene keer is het 2 keer per dag en de andere keer is het weer anders.”

Stiekem nog even doorlezen

De 10-jarige Noor vindt lezen ook meestal wel leuk: “Het ligt aan het boek wat ik heb. Als ik een leuk boek heb dan dwaal ik er ook helemaal in weg. En als ik geen leuk boek heb, dan lees ik minder graag.” Ze vertelt dat ze graag paardenboeken leest, maar ook spannende avonturenboeken. “Ik lees vooral ’s avonds. Mama zegt mij dan ook vaak dat ik moet stoppen, maar stiekem lees ik dan nog even verder”, bekent ze. “En op school lees ik na het eten. Ik lees zo’n 14 keer per week.” Ze vertelt dat ze de laatste maanden wel nog wat vaker in een boek is gekropen. “Door de hele coronasituatie ben ik iets meer gaan lezen.”

Apeldoornse kinderjury

De aanwezige kinderen waren tijdens de opening van de week ook nog getuige van de uitreiking van het Apeldoornse Uiltje aan Maranke Rinck, schrijfster van het kinderboek ‘Bob Popcorn’. In de Apeldoornse kinderjury zaten meerdere kinderen van verschillende basisscholen. Vlak voor de intelligente lockdown kregen de kinderen de boeken; het lezen was toen wel even lastig, want alle boeken lagen op school. Maar uiteindelijk kwam het goed en koos de jury ‘Bob Popcorn’ dus als beste boek.

De aanwezige kinderen konden verschillende workshops volgen. Zo konden ze een nieuw hoofdstuk schrijven tijdens een workshop van Nanda Roep. Dit zou dan hoofdstuk 11 zijn en gaan over de toekomst van Apeldoorn. Hélène Jorna ging samen met de kinderen hun favoriete plek in Apeldoorn tekenen.

En toen?

De Kinderboekenweek heeft dit jaar plaats van 30 september tot en met 11 oktober en het thema is ‘En toen?’ Een thema dat uitnodigt om te reizen; terug in de tijd, maar ook naar de toekomst. Vanaf vandaag, donderdag 1 oktober, staan er 12 dagen lang onder meer de volgende activiteiten gepland: een bezoek aan de schatkamer van CODA, op ontdekkingsreis door de geschiedenis van Apeldoorn en de Veluwe, je eigen zegelstempel maken en je eigen tijdcapsule maken. Wie meer wil weten over een aantal plekken die in dit boek beschreven worden, kan onder leiding van een gids meelopen met een speciale wandeling die in samenwerking met de gemeente is samengesteld.

Op www.coda-apeldoorn.nl/kinderboekenweek staan je alle (online) activiteiten op een rijtje. Voor sommige (betaalde) activiteiten moet je je van tevoren aanmelden, aan andere activiteiten kan je gewoon meedoen wanneer je wilt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!