Kinderopvang Loofles nu ook in Apeldoorn

Donderdag 20 mei 2021

Door Carla van Vliet

Wie wel eens over de Deventerstraat, ter hoogte van nummer 218, rijdt, heeft het vast al gezien: in Apeldoorn zit sinds kort een locatie van Loofles kinderopvang. Al doet de noemer ‘kinderopvang’ eigenlijk tekort aan wat Loofles inhoudt, het is wel wat meer dan dat. Wij spraken Gerco Liefting, die samen met Rina Liefting de directie vormt.

Hoe is het voor jullie allemaal zo begonnen?

“Het begon allemaal met Rina, die door haar eigen ervaringen zag dat er behoefte was aan kleinschalige BSO+ locaties. Je kunt hierbij denken aan kinderen met ontwikkelingsproblematiek, zoals bijvoorbeeld autisme, ADHD. Vaak kunnen deze kinderen niet terecht op de reguliere opvang.  In 2011 zette zij een eigen vorm van BSO+ op in Kootwijkerbroek en gaf het de naam Loofles, vernoemd naar het meertje daar in de buurt.”

Wat is jullie doel?

“Met Loofles willen we een warme en veilige omgeving aanbieden, met voldoende ruimte waar kinderen zich kunnen ontwikkelen. Kinderen moeten kunnen spelen en ontdekken, ook samen met andere kinderen. Loofles startte met het toespitsen op BSO+, en na verloop van 10 jaar is het uitgegroeid tot een hele organisatie met 14 locaties verdeeld over Gelderland midden. Er kan gebruik gemaakt worden van BSO, BSO+, KDV, KDV+, peuteropvang, maar ook van IAG (Intensieve Ambulante Gezinsbehandeling) bijvoorbeeld bij opvoedkundige problemen, van therapie en zelfs van pleegzorg.”

Jullie bieden zoveel soorten opvang, is dat op elke locatie gelijk?

“Wij bieden vooral veel BSO+, maar sinds 2 jaar ook reguliere opvang. Dat kan soms per locatie verschillen. In Apeldoorn kun je terecht voor reguliere BSO, BSO+, KDV, KDV+ en peuteropvang. Voor ieder kind van de basisschool is hier plaats.”

Sinds wanneer zijn jullie geopend in Apeldoorn?

“Officieel sinds 1 mei, net 2 weken dus. Jammer genoeg konden we dit door corona niet groots doen. Maar men weet ons toch al goed te vinden.”

Hoeveel kinderen zijn er al?

“De BSO+ groep zit zo goed als vol, maar de KDV en de BSO hebben geen wachtlijst. Het is trouwens wel ons idee dat we gaan starten ook al is de groep nog niet vol. Al zijn het maar 3 kinderen, we beginnen gewoon.”

Ik zie veel pasteltinten, is dit een bewuste keuze?

“Dat is zeker niet toevallig! We willen graag rust creëren en gaan uit van aardetinten. Onze meubels komen allemaal van MOOI! van John van Neer, ze passen precies in onze filosofie. Het is prachtig, duurzaam materiaal. De kleuren op de muren hebben wij zelf bedacht zodat het precies past bij de meubels. waarvan wij de kleuren zelf hebben bedacht. Heel blij mee! We hebben zelfs een buitenbedje, waar 2 baby’s in de frisse buitenlucht kunnen liggen. Sommige ouders vinden dit fijn en wij vinden het fijn hieraan te kunnen voldoen.”

Jullie schermen nogal met kleinschalig, hoe uit zich dat?

“Onze groepen zijn iets kleiner dan normaal. Maar het kleinschalige slaat ook op onze organisatievorm. Die is vrij plat, dat wil zeggen dat we geen managers hebben. We hanteren daardoor korte lijnen.”

Op de website zijn veel leidsters met een specialisme te vinden?

“Klopt, maar dat is nodig. Kijk, als je een BSO+ hebt, dan valt dat in principe onder jeugdzorg. En daar heb je specialistische hulp voor nodig, dus begeleidsters van die groepen hebben allemaal minimaal een HBO opleiding. Daarbij zijn ze ervaren en hebben hart voor de kinderen.”

Hoe is jullie samenwerking met ouders?

“We willen dit zo intensief mogelijk te onderhouden. Begeleidsters van de BSO+ groepen hebben daarom ieder een eigen werktelefoon en zijn dus direct bereikbaar voor de ouders. Op de KVD maken we tijd vrij voor de ouders en zorgen voor een goede overdracht. Niet door alleen een praatje bij brengen en ophalen, maar ook door regelmatig een telefoontje te plegen.”

Waarin onderscheidt Loofles zich van andere kinderopvang?

“In eerste instantie toch wel door het kleinschalige, en we zijn inclusief.  We hebben veel soorten opvang onder één dak. En ook het uiterlijk vinden wij belangrijk. We investeren veel omdat we het graag goed willen doen.”

Zijn er over 10 jaar nog eens 13 locaties bij?

“Geen idee, wij gaan daar waar vraag is. Intussen hebben we een bepaalde naam opgebouwd en die snelt ons vooruit. Wij vinden dat ieder kind recht heeft op positieve ervaringen. Als er in een gezin met 3 kinderen er eentje naar speciaal onderwijs gaat, is het vaak zo dat het ene kind naar een andere opvang gaat dan de andere 2. Bij Loofles kunnen ze alle 3 terecht, onder 1 dak. Nu ook in Apeldoorn dus!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!